Avsikten med att se helheter

Ulrika Knutsson – kanske för tillfället Uppsalas största intellektuella tillgång – har återigen spritt sin klokskap. Denna gång via en utomordentlig annonsbilaga från Stadsbyggnads – och fastighetsbyggnadskontoret. Tillsammans med Stig-Björn Ljunggren har hon på ett uppslag reflekterat över Uppsala nya roll som självutnämnd storstad – om än liten.

Annonsbilagan är en förträfflig produkt, sånär som på att den haft begränsad spridningseffekt. En PDF-fil kanske inte skulle vara alldeles fel.

Dock – tillbaka till Ulrika Knutson.

Det är lätt att sympatisera med hennes tankar om att värna om småstadskaraktären, nu när Uppsala beslutat sig för att vara en “stor” stad. Hon motsätter sig inte att det byggs men “jag tycker … att man helt enkelt byggde snyggare”.

Kan det uttryckas enklare?
Vi, Daniel och jag, har under våra ändlösa promenader inom

stadens hank och stör noterat våra stadsplanerares faiblesse för brist på känsla för helheter. Får vi bara nämna några exempel:

Åhlénshuset, som man visst kan ha synpunkter på – men dess okänsliga påbyggnad! Det är bara att lyfta blicken en smula. ( För den estetiskt känslige vill vi dessutom varna för fortsättningen av byggnaden – där pest tycks ha mött kolera. Hur i hela friden har man lyckats förstöra den tårtpapperslikande fasaden  med en steril snusbrun tegelvägg.

Som sagt: Bygg snyggare! Se helheten!

Ytterligare ett exempel. Vaksala torg!

John Chang McCurdy, professionell fotograf från New York och Uppsala gav 1986 ut boken Uppsala bilder tillsammans med Teddy Brunius påUppsala Publishing House förlag. Där återfinns ett fotografi av Vaksalaskolan en frostig vintermorgon. Associationerna går genast till Vinterpalatset i Sankt Petersburg. Tror någon levande själ att man därstädes skulle komma på den barocka idéen att kalla in  arkitekter från en dansk “tecknarstuga” för att rita in en funktionell byggnad invid palatset. Inte där – men här!

Vi har inget emot konserthuset. Men ser man inte helheten?

Bygg snyggare! Se helheten!

Det sista exemplet – ja, här räcker det inte att följa Ulrika Knutsons uppmaning att  bygga snyggare. Här har den känsliga miljön förvanskats till den milda grad så att man väl kunde tänka sig att det är al-Qaida som ligger bakom tilltaget.

Vi tänker naturligtvis på “Botans förstörelse”.

I maj månad anade vi – men nu är det besannat. Man har lyckats fördärva hela härligheten – läs helheten.

Slottet, Carolina, Domkyrkan och Botan i sig självt – allt är förstört.

Tänk Ground Zero fast ett inverterat värde.

Kanske det kunde vara dags att väcka Föreningen Vårda Uppsala. Men likt i sagans värld lär de väl sova tills stan ligger i ruiner.

Läs gärna föreningens protokollutdrag från möten under 2008.

Då förstår man!

http://www.vardauppsala.se/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s