Åsikt om vår konstiga rättvisa

Bildtext

Rättvisan i vågskålen

En konststuderande har provocerat den svenska psykvården genom att utnyttja befintliga resurser på ett ytterst diskutabelt sätt. Att den konststuderande nu anmäls till både polis och JO är helt naturligt. Misstanke om brott föreligger även om brottsrubriceringen kan bli knivig – JO-anmälan ter sig däremot uppenbar. Men den intressanta delen i hela historien kommer antagligen att bli gränsdragningen. Redan kan märkas att den närmast liggande debatten om “vad som menas med konst”, kommit igång. Den är i ock för sig intressant, men antagligen slutar även den här debatten i ett allmänt diffust tyckande. En debatt som däremot skulle kunna få en skjuts framåt är frågan “VEM kan betrakta sig som som konstnär”?

Ponera att den relaterade provokationen företagits av en “enkel” juris studerande – vad hade följden blivit? Med stor sannolikhet hade personen, som det står i tidningarna “släppts efter förhör”. Att den juris studeranden hade sett provokationen som en del i ett examensarbete och att den juridiska institutionen samtidigt inte vill diskutera händelsen “då examensarbetet ännu inte är slutfört” skulle kännas som en definitiv slutpunkt för förtroendet för juristutbildningen.

Men se nu handlar det i det här fallet om konstutbildning och då gäller tydligen speciella regler.

Kan följden bli att en rattfyllerist kan undslippa lagens långa arm under förevändningen, “ jag är konstnär”, och efter uppvisande av examensbevis från en konstskola släpps vidare?


P.S. Vi vill inte uppmana någon att ta fasta på den ovan omnämnda “provokationen”, allra helst om man bara genomgått en kvällskurs i krokiteckning.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Lärdomar och fördomar, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s