Scratch my back!

”De hundra viktigaste svenskarna – vilka är de? I en ny bok av Niklas Ekdal och Petter Karlsson listas bland andra Olof Palme, Ingmar Bergman och Astrid Lindgren. Men ingen av dem står överst. Samtal med Niklas Ekdal om boken.”
Så här introduceras ett förtäckt reklaminslag på Sveriges Radios, i.ö. utmärkta program, Godmorgon Världen.
Under cirka 5 minuter intervjuas ovan nämnde Niklas Ekdahl för sin stora gärning, där man får reda på att det finns ingen vetenskaplighet bakom urvalet, ej heller några genomtänkta linjer, utan kanske mest uttryck för författarnas egna spridda tyckanden om vilka personer som möjligt kan platsa in på svenskar som ”betytt eller påverkat Sverige de senaste  hundra åren.”
Det är nu inte innehållet och djupet i boken som jag vill bedöma, (känns f.ö. som ett hål i asfalten efter en regnskur – det skvätter till), utan den vikt som läggs vid att presentera en ”kollegas” alster. Att ge ut en bok idag är samma sak som att man skall kunna synliggöras. Har man en tidning – gärna av rikstyp – i ryggen och resan till Sveriges Radio på Gärdet inte är alltför kostsam , (även SR måste spara), så är upplagan snart i hamn. Allt till alla inblandades belåtenhet – bokförlag som ryggkliande branchkollegor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s