Gammal insikt går igen

Den 31 januari i år skrev vi på vår tidigare bloggadress om en konststuderande som provocerat den svenska psykvården genom att utnyttja befintliga resurser på ett ytterst diskutabelt sätt. Något speciellt har väl egentligen inte hänt sedan dess mer än att åklagare nu faktiskt beslutat om åtal och att den åtalade namngivits. Kanske det var oundvikligt eftersom den åtalade samtidigt ingenting annat ville, än att få framträda och göra sig känd. Och pressen spelar med och kommer naturligtvis att ingå som en del i konstverket. (Förresten; brukar det inte tillhöra god ton i pressetiska kretsar att hålla den åtalades identitet dold innan dom avkunnats?)
Vi skrev då, dessutom, att misstanke om brott förelåg, ”även om brottsrubriceringen kan bli knivig”. Vi skrev vidare att ”den intressanta delen i hela historien kommer antagligen att bli den juridiska gränsdragningen” och parallellt ”debatten om vad som menas med konst”.

Idag kunde man lyssna till just den debatten i Studio ett mellan chefredaktören för tidskriften Arena, Per Wirtén och Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Debatten blev – just det – förutsägbar, precis som via anade för tre månader sedan. Det känns därför angeläget att relatera till den diskussion vi hade då, under någon av alla våra ändlösa promenader. Vi noterade följande:

”Ponera att den relaterade provokationen företagits av en “enkel” juris studerande – vad hade följden blivit? Med stor sannolikhet hade personen, som det står i tidningarna “släppts efter förhör”. Att den juris studeranden hade sett provokationen som en del i ett examensarbete och att den juridiska institutionen samtidigt inte vill diskutera händelsen “då examensarbetet ännu inte är slutfört” skulle kännas som en definitiv slutpunkt för förtroendet för juristutbildningen. Men se nu handlar det i det här fallet om konstutbildning och då gäller tydligen speciella regler. Kan följden bli att en rattfyllerist kan undslippa lagens långa arm under förevändningen, “ jag är konstnär”, och efter uppvisande av examensbevis från en konstskola släpps vidare?

Flanörerna

P.S. Vi vill inte uppmana någon att ta fasta på den ovan omnämnda “provokationen”, allra helst om man bara genomgått en kvällskurs i krokiteckning.
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s