Bättre invald än utvald?

Efter fredagens Walk and Talk  beslutade vi att göra en enkel förfrågan till ett antal politiska partier varför i herrans namn man nominerat ett 40-tal namn på sina valsedlar. Avsikten med vår förfrågan var naturligtvis att stilla vår undran varför man nominerar så många kandidater i rangordning, samtidigt som man uppmanar väljarna att kryssa in sina kandidater.
Vår förfrågan löd: Vi kan konstatera att ert parti har ett 40-tal kandidater på sin valsedel till EU-parlamentsvalet. Skall man tolka det som en uppmaning till att vi som väljare skall kryssa för en utvald kandidat, eller ser Ni helst att man inte “kryssar”? Vad är ert partis officiella hållning?

Tre partier har hittils svarat – vi avvaktar ytterligare svar – och mycket riktigt, precis som vi anade, försöker man sitta på två stolar. Naturligtvis vill man att ”Partiet” skall bestämma, samtidigt som man är rädd att stöta sig med väljare som ser annorlunda på rangordningen. Till exempel kanske det inte är alla som vill ha Marita Ulvskog att representera (S) i Bryssel – inte med den hållning hon intar till EU. (Man kan ju faktiskt undra om hon inte borde stanna hemma och elda sina ”svenska kamrater”  i stället).
Man måste ju verkligen undra om det inte vore bättre att  ta steget fullt ut och propagera för direkta personval. Är det inte bättre för kandidaterna att veta när de kommit ner till Bryssel att man blivit invald – inte utvald?  

… undrar flanörerna Axel & Daniel 

 

Se även Carl Bildts senaste bloogginlägg:http://carlbildt.wordpress.com/2009/05/09/europa-och-personval/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s