Insikt om ett världsproblem

Härom dagen hamnade jag av en tillfällighet på en, i mitt tycke, intressant  hemsida, som behandlade ett, för några veckor sedan, hett ämne. Den minnesgode kommer säkert ihåg H1N1? …  Jaså inte det. Men svininfluensan då?  … Ja. den ja! Visst är det egendomligt i denna vår massmediala värd, att vi människor kan absorberas av en nyhet till den milda grad, för att bara några veckor senare ha glömt det mesta. I det här fallet föll mina ögon på en intressant artikel, på ovan nämnda hemsida, och ett citat som löd: Faktum är att när ett virus når media ökar dess smittsamhet, och dödlighet, med ett par tusen procent. Och det stämmer säkert i de flesta fall när det handlar om en en pandemi – ett dödshot mot mänskligheten. Men så finns det ett undantag – det handlar om antibiotikaresistens. (Denna farsot/pandemi är ingen nyhet – det är en pågående process och sådant ger inga rubriker. Ej heller bilder, för inte ens munskydd kan skydda mänskligheten.)

 Men om man läser smittskyddsinstitutets hemsida, så verkar det inte vara så farligt. Redan på inledningsraden står att läsa – ”Antibiotikaresistens är ett växande folkhälsoproblem som orsakar ökad sjuklighet och dödlighet i bakteriella infektioner” och det känns ju ganska tryggt att veta. ”Växande folkhälsoproblem” – ja, ja, sådant går ju alltid att ordna. I det trygga folkhemmet där allting ordnar sig till slut.

Men om man nu vill ha ett annat perspektiv på det s.k.folkhälsoproblemet så har man kunnat man läsa i tidigare artiklar att ”pandemin är redan här och den har redan dödat miljoner”. Men vem bryr sig? I alla fall inte media! Och senast kom en artikel på Brännpunktssidan i SvD som en påminnelse om vad som pågår – i det tysta. Man undrar vad som skall till för att vi människor skall börja reagera. Det skall därför bli intressant och se om DN, genom sin idag startade artikelserie, bara kommer att ”skrämma” upp oss lite, eller om den kommer att ge ett mer bestående intryck.

Om Du inte vill bli uppskrämd utan istället få adekvat information om vad som händer så tycker jag att Du skall gå in på ReActs hemsida (Action on
Antibiotic Resistance) och prenumerera på deras nyhetsbrev. Det är gratis och man slipper dessutom bli passiv åskådare till medias periodiska fyrverkerier. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s