Skylt hos verkligheten

Som vi skrivit i vår programförklaring myntade en filosof i bekantskapskretsen uttrycket: ”Huvudsaken är att det gör det samma”, och det tycker vi är en vis tanke.

Precis den andan verkar ha fått större spridning än man kanske kunnat ana. Det har vi lagt märke till under våra ändlösa promenader där ett plötsligt påkommet läsbehov får stillas av de skyltar som vi påträffar ute i geografin. Skyltarna vi tänker på är inte de som vanligtvis talar om för oss medborgare hur vi skall gå, alternativt inte, av typen ”Privat område” med tillägget ”Tillträde förbjudet”. Ej heller skyltar med uppmaningen ”Parkering förbjuden –  gäller ej skolans personal” (Det är ju ett egendomligt sätt att informera personalen.).

Nej, de skyltar vi tänker på är sådana som ger upphov till mer eller mindre filosofiska funderingar. Man kan säga att vårt behov av skylttolkning har blivit så vanebildande att vi med stor svårighet tar oss fram i naturen där välmenande myndigheter vill visa handlingskraft. Ständigt måste vi stanna upp på allt vad Upplandsleder, Linnéstigar och andra kommunala inrättningar heter, för att begrunda något kryptiskt meddelande. Skyltar kan dock ibland ha annat syfte än att vägleda oss. En skylt kan i bästa fall ge upphov till frågeställningar som kan berika.
Just en sådan stötte jag – Axel – på nere i Sydfrankrike, närmare bestämt i den medeltida staden Hyère.

 Skylten Ingenting har häntDär på ett hus – säkert mer än 400 år gammalt, kunde jag beskåda en skylt, som för den non-francofile läsaren bör uttydas sålunda: HÄR den 17 april 1891 hände absolut ingenting. Inför en sådan skylt stannar man gärna upp. Tanken svindlade. Föreställ dig att UNT hade en löpsedel som basunerade ut IGÅR HÄNDE INGENTING – dagens tidning utkommer ej. Eller en vackert leende hallåa låter meddela att ”ikväll blir det inget Rapport eftersom det inte hänt någonting överhuvud taget i hela världen. Det är kanske är något pretentiös och befängd tanke, men samtidigt kan man ibland fundera på om vissa s.k. nyheter som basuneras ut kanske borde, i större utsträckning genomsyras av Hyère-skyltens budskap.

En reaktion på ”Skylt hos verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s