Sverige – en rättsstat?

 

Alltihop börjar med att hustrun undrar om det fanns någon bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa under vår semestervistelse i Frankrike.

Jag kom då att tänka på en bok som jag läst för många år sedan och som absorberade mig till hundra procent. Jag minns att boken upptog mig så till den milda grad att skidsemestern mest kom att upptas av läsande i stället för stärkande utomhusliv. (Man kan ju undra – fordras det semester för att man skall hinna slukas av en bok?) Boken jag talar om heter ”Döden är en man” av journalisten och författaren Per Lindeberg. Därför gick jag in på Google för att leta rätt på den rätta titeln och för att se om den fanns i pocket. Det visade sig att så var fallet, men det mest intressanta kanske var att jag därvid hittade en hemsida, och återigen blev jag sittande, dock inte med boken utan framför datorn. Om boken var fängslande, så var hemsidan snäppet värre. Här får man dessutom höra vissa vittnesförhör och möjlighet att själv bilda sig en uppfattning om vad som förevarit. Det är skrämmande!  Jag vet att det är en partsinlaga och att det är lätt att ryckas med i olika delar, men återigen, efter att ha ägnat ett antal timmar åt att studera den hemsida som finns på webben, ställer man sig frågande: Är detta den största rättsskandal som inträffat i modern svensk rättshistoria?

Tankar går genast till Dreyfysskandalen där det mediala trycket, den kultur som rådde och de härläger som bildades – för eller emot, svart eller vitt? – ja samma ingredienser finns även här. Dreyfus fick vänta på att rättvisa skulle skipas, men till sist hann sanningen ifatt även den mest inbitna anti-Dreyfusfalangen. Fortfarande finns stämningar i Frankrike där man med visst besvär måste tillstå att rättsstaten inte fungerade ”då”(?), men nu svär sig till att rättssäkerheten är tillfredsställande. Men så fordrades också att man gick till botten med hela denna härva. Idag vet vi Alfred Dreyfus var oskyldig, men samtidigt skall man veta att det tog årtionden innan den franska rättvisan erkände justitiemordet. Och nu är vi som sagt där igen, fast denna gång i Sverige.
Därför:

Jag uppmanar alla som vill tro på rättsstaten Sverige: Läs Per Lindebergs bok och studera hemsidan!

 

P.S. Den som vill uppleva Dreyfusaffären och dess förskräckliga följder i ett rättssamhälle rekommenderar jag att läsa Gustaf von Platens utomordentliga essä i boken Nittonhundra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s