Vad är kultur – och vad är inte kultur?

Min medvandrare i projektet Walk & Talk, Axel Sjöstedt, har bett mig skriva ”något kulturellt”. Det är med detta som med den berömda tulipanarosen: det är lättare att säga än att göra.
Men eftersom vi pga iråkad hälta (Axel) respektive arbete (Daniel) inte har gått så mycket på sistone tar jag denna utsträckta hand – och försöker åstadkomma om inte direkt en flygande mara, så en ”parad på handslag”, som det stod i tidningen när Pelle Svensson vunnit Junior-SM i brottning på fall efter 12 sekunder (Pelle S var redan då irriterad på pressen och fnös: ”12 sekunder! De kan för f-n inte läsa innantill! I matchprotokollet står 1,2 sekunder – och det var 1,2 sekunder!”)
Var detta kultur? Kanske inte. Men till hälften sant är det, för det var kul. Och detta är inte bara avsett som en dålig ordvits utan jag menar allvar. All riktig kultur måste innehålla ett inslag av humor, annars blir det bara uppbyggelse.
Detta gäller nu inte bara kultur. I onsdagens DN står bland ledarsticken ett citat av Lars Stjernkvist. kommunalråd (S) i Norrköping: ”Politik och humor hänger inte alltid ihop, men politik utan humor är nog det farligaste som finns.”
Det är klokt sagt och han förstärker i mina ögon sin position som den mest självständigt tänkande f d partisekreteraren i svensk politik.
Men åter till kultur. Ibland räknas det som är lite roligt inte till kultur utan till nöje. Så är det ofta på kultursidor. I en i staden utkommande daglig tidning räknas all teater som spelas på Uppsala stadsteater och på de ”viktiga” Stockholmsteatrarna till kultur och recenseras följaktligen på kultursidan. Riksteatern eller fria teatrar i och utanför Uppsala hänvisas till nöjessidorna. Konserter, när det handlar om ”klassisk” musik, recenseras på kultursidan, jazzmusik på nöjet. Skivor recenseras bara på nöjessidan, oavsett genre. Och UNT är inte ensam med denna lite stelbenta uppdelning.
Men är det kul?
Är det ett bra sätt att definiera kultur?
Jag tror många svarar nej på båda frågorna. Men hur skall man annars definiera vad som är kultur och vad som är nöje? Kanske genom att säga: ”Vi har inte plats med allt som vi skulle önska på kultursidan, så därför har vi tvingats göra denna uppdelning: kategorierna A, B och C hamnar på kultursidan, resten kommer till nöjessidan. Så är det, bara, och det ligger inte nödvändigtvis någon värdering däri.”
Men så gör man inte, utan man hävdar att man är öppen för alla nya kulturyttringar, har högt i tak etc, och låter allt fortgå som det alltid har gjort.
Det är nog som det står i ingressen, ”kultur är det jag tycker är kultur”, och det gäller för såväl individer som tidningars kulturredaktioner.
Och det hjälper inte ett dyft att man vet att ”kultur” betyder ”odling”. För vad säger det? Är all odling kultur – och är all kultur vad vi här menar med kultur. Bakteriekulturer kan nog vara intressanta, men de passar inte självklart på kultursidor. Försåvitt man inte slår in fiskrenset i kulturbilagan och låter naturen ha sin gång.
Då hamnar också det på kultursidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s