Kalle Anka 75

Nu får man snart på allvar räkna med att sommaren har kommit. För vår del innebär det att den ene av oss flanörer, Axel, åker till sitt hus i Frankrike. Eftersom det är han som skött bloggen – det är en födelsedagspresent till honom från barnen – så sätter det naturligtvis sina spår även på http://www.flanera.se.
Jag, Daniel, kommer då att kunna agera som den hord av råttor som sägs dansa på bordet när katten (Axel) är borta. Det blir inte så mycket av världsliga ting som dagspolitik som under Axels egid utan mer av frågor av mer allmänmänsklig karaktär.
Som ett smakprov på vad som kan förväntas tänkte jag – van som jag är att i dagspressen uppmärksamma jubilerande personer – ägna en stund av eftertanke åt den 75-åring som kanske haft större betydelse för fler människor än många andra: Kalle Anka.
Jo, det är sant. Han fyller 75 år i dag. Den 9 juni 1934 debuterade den sjömansklädda ankan i kortfilmen Den kloka hönan. Man kan naturligtvis ägna sig åt kvasiforskning och ifrågasätta om Kalle, som i filmen framträder i sin fulla mannakraft, verkligen föddes den dagen – filmen måste ju ha tagit ett tag att göra och han måste ju vara åtminstone 20 år i filmen – men det nyttar föga. Han, liksom Venus ur Medelhavets skum, framträder här fulländad i själva skapelseögonblicket, dvs då han första gången syns i biografmörkret dansande en yster sjömansdans och redan från begynnelsen spelande den ständige förlorarens roll.
Han tillhör det fåtal stjärnor som framgångsrikt lyckats ta steget från filmen till den tecknade serien – det finns fler exempel på seriefigurer som gått den andra vägen, utan samma framgång. På filmen har han väl konkurrens av sin mer kända kollega Musse Pigg, men som seriefigur har han ingen konkurrens.
Vad man än må tycka om svenska seriers företräden framför utländska eller mer konstnärligt syftande seriers förmenta högre värde – det är ändå Kalle Anka som är den arketypiska seriefiguren. Och ingen kan påstå att något som senare skapats har nått högre än vad serieskaparen Carl Barks version av den lättretade kverulanten gjorde.
Så utan att fördjupa oss mer i detta vill jag föreslå att vi utbringar ett fyrfaldigt leve för dagens 75-åring.
Han leve: hurra, hurra, hurra, hurra!

Läs: UNT SvD DN

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s