Tro och otro

Läste i dag Göran Rosenbergs krönika i DN om Humanisternas annonskampanj om att Gud nog inte finns. Eftersom Axel är isolerad från det intellektuelle livet där nere i Frankrike tänkte jag skicka den till honom. Den fanns, såvitt jag kunde finna, inte utlagd på nätet men i stället hittade jag en representant för Humanisterna, Lena Andersson, som skrivit en krönika, Ateismen provocerar. Detta är ju ett ämne där man inte kan säga att den ene har rätt och den andre fel, men jag kom att fundera på titeln på Lena Anderssons krönika. Provocerar verkligen ateismen? När jag kom hit till Uppsala dominerade den hedeniuska synen i tro och vetande-debatten. En god vän, nu professor och uppburen författare, berättade att folk, när han något senare kom hit, undrade vad det var för fel på honom eftersom han skulle bli präst och uppenbarligen trodde på Gud. Detta har väl avtagit något, men den icke-troende varianten, kalla den ateism eller agnosticism, är fortfarande den förhärskande. När en god vän för en tid sedan dog och annonsen hade ett traditionellt sorgkors överst, reagerade folk med förvåning: Inte visste jag att han var troende!
Så de troende provocerar nog de otroende minst lika mycket. Varför skulle man annars betala miljoner för en annonskampanj mot troende. Jag själv har aldrig varit troende, men jag har aldrig känt något behov av att missionera.
Är det någon som begriper det här?

2 reaktioner på ”Tro och otro

  1. Käre far…

    Nej, ateismen som sådan provocerar nog inte. Jag har dock en känsla av att många ateister tror sig veta något mer än vad troende gör – att de på något sätt alltså skulle vara ”vetande” i motsats till de troende som alltså bara är ”troende”. I sådana sammanhang tycker jag att ateismen blir provocerande, men det är nog mer personerna än själva ismen som jag ogillar i det fallet…

    Någon som begrep det här?

  2. Jag tror inte att det är underligare än att vissa människor helt enkelt har svårt att greppa det här med olika åsikter. De ser bara rätt och fel, och har man ”fel” så behöver de förklara tills man tycker ”rätt”.

    Den synen finns hos båda sidor, även om jag har lättare att förlåta det när de troende gör det, de har iallafall ursäkten att de vill rädda en från ”ett öde värre än döden”, något som man väl borde uppskatta mer än vad man gör..
    Ateisterna vill ju i regel mest bara visa sig ha ”rätt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s