Vanans makt

Jag läste i måndagens DN, en insändare, som vid en första anblick kan te sig något udda. I skuggan av den debatt som förevarit, angående Sveriges utrikesrepresentation, föreslog en viss Johan de Nauclér att varför inte ”slå ihop EU ländernas ambassader i stället för att dra ner på ambassader och konsulat mestadels beroende på UD:s budgetunderskott”. Jag är nu inte insatt i alla uppgifter som en ambassad eller ett konsulat har att utföra, varför idén kanske låter lite väl luftig, men jag gillar tänket – att tänka på tvärs.

Jag vill nu inte förta skribentens idé, men jag har låtit mig inspireras till egen tanke på tvärs.

Alltsedan människan började mäta sin ”vådliga” framfart på vägarna, har hastigheten kommit att skrivas km/tim. Och det är något som vi alla vant oss vid, men min undran är nu. Har denna ”vanans makt” kanske gjort oss fartblinda?
Om vi idag kör vi 36 km/tim, känns det nästintill lusigt. (Betänk att vi får åka max. 30 km/tim intill en skola.) Men om hastighetsmätarna istället visade m/s skulle ”snigelfarten” vara 10 m/s. Tänk då att ett barn springer ut 10 meter framför vår bil …?! Jag skulle vilja se den bilförare som registrerar barnet, hinner sätta foten på bromspedalen och tvärnita!

Min tanke ”på tvärs” blir därför: Utrusta alla nya bilar med hastighetsmätare som i stället visar meter per sekund!

P.S. Säkert en idé för våra kära EU-delgater att ta tag i. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s