Tystnad råder …

Det är intressant att lyssna till den debatt som förs på olika nivåer i vårt samhälle efter det att en landshövding yppat något som i vanliga fall endast sägas mellan skål och vägg.

Först och främst kan man ju undra om en endaste landshövding skulle ha kunnat sitta kvar på sin stol om ”dolda mikrofoner” varit legio. Det ligger liksom i ämbetets natur att en landshövding måste verka för sin region och därvid ständigt komma i konflikt med olika överväganden. Att säga att likställdhetsprincipen ligger ”bergfast”, som kommunminister Mats Odell uttalade i Dagens Eko, det är enkelt. Men att handla i enlighet med denna princip – det är något helt annat.

Är det inte så att mycket i samhället alltid byggt på smicker, gentjänster, privilegier, m.m. – en sorts smörjmedel – för att inte tala om nepotism. Men så kommer det här med politisk korrekthet in i bilden. Det är nästintill ”straffbart” att uttrycka en avvikande åsikt eller att ge uttryck för en tanke som strider mot gängse uppfattning.

Jag har faktiskt svårt att se det ”kriminella” i landshövdings uttalande, som skall föranleda det politiskt korrekta samhället att straffa ut en som talat högt.

Nej, det stora felet torde mera vara att samhället tystnat. I förvaltningar, i domstolar, i politiska etablissemang osv. och som fått till följd att se ”grävande journalistik” som samhällets säkerhetsventil.

Är det inte större tolerans för fria tankar och avvikande åsikter som i stället borde lyftas fram som en god princip för ett rättssamhälle!

En känd, svensk företagsledare har uttryckte denna princip på ett väldigt tydligt sätt: Det är allas skyldighet att uttrycka sin åsikt, men sedan ett beslut är fattat – gäller detta!

Att ett rättssamhälle skall leva efter den lag som gäller – (de lege lata) – och kunna diskutera förändring i lagen – (de lege ferrenda) – det är en självklarhet, men att ”kriminalisera” människors rätt att uttrycka sig kan bli förödande för ett rättssamhälle.

Läs också:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3302287.svd

En reaktion på ”Tystnad råder …

 1. Bäste flanör!

  Jag tror bestämt att det har begåtts en tankevurpa på bloggpromenaden. Dessutom vädrar jag en omisskänlig doft av Johan Staêl von Holstein.

  Inte har sagda landshövding suttit i polisförhör eller åtalats för sitt smörjande för entreprenörskapet? Rätta mig gärna om jag har fel.

  Du skriver ”En känd, svensk företagsledare” har uttryckt saken, ”Det är allas skyldighet att uttrycka sin åsikt, men sedan ett beslut är fattat – gäller detta!”, och samtidigt framför du att avvikande meningar om likställdhet inför lagen ska vara en god princip i ett rättsamhälle. Enligt mitt förmenande hänger inte ditt resonemang ihop, det går på tvärs.

  Såvitt jag vet finns strandskyddet inskrivet i Svea rikes lagar och det är väl, om jag uppfattat den demokratiska processen rätt, ett fattat beslut? Hur kan då landshövdingens beredvillighet att under myndighetsutövning frångå lagen betraktas som något annat än att hon helt enkelt bortser från sin skyldighet att följa densamma?

  Du ställer följande fråga: ”Är det inte så att mycket i samhället alltid byggt på smicker, gentjänster, privilegier, m.m. – en sorts smörjmedel – för att inte tala om nepotism.” Svaret är givet – självklart! Det är därför vi har våra laga, gemene man anser att likställdhetsprincipen är av nöd och en pågående debatt om etik och moral förs.

  Vi kan givetvis se till att ge entreprenörerna privilegier som herr Holstein föreslog i en krönika häromdagen, självklart kan vi fortsätta att godkänna smicker, gentjänster m.m även i politiska sammanhang och med myndigheters goda minne, men glöm då inte bort att det får ske först när vi i en demokratisk process beslutat detta. Inte förr.

  Slutligen, det skulle vara av stort intresse att få veta hur du vet vad som sägs mellan skål och vägg i våra residenspalats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s