Antibiotikaresistens och Afghanistan

”Vi har vunnit alla strider vi utkämpat med talibanerna, ändå är vi inte i närheten av någon seger”, skriver en general Stanley McChrystal i en rapport, som citeras i dagens DN.

Det är inte utan att det finns paralleller mellan det som sker i Afghanistan och den kamp som mänskligheten för mot antibiotika resistensen. Man skulle, lite förenklat kunna byta ut ordet ”talibanerna” mot ”bakterierna” i citatet ovan. Men även om ett citat inte räcker för att man skall förstå vad jag menar med att koppla ihop Afghanistan med antibiotikaresistens, så framgår det säkert, med all tänkvärd tydlighet, om man studerar en kort liten film på Youtube. Dels får man en historisk tillbakablick på hur något harmlöst kan utvecklas, för att så småningom övergå i fullständig katastrof. Filmens clou kommer alldeles i slutet, men inte desto mindre inser man djupet i ovan nämnda citat.

Se filmen! 

P.S. Tyvärr förmedlas i dagens medier de tragiska effekterna av människans samlade dårskap vad gäller vårt förhållande till antibiotika. SvD, DN, m.fl.

Viktiga länkar: ReAct och Strama

En reaktion på ”Antibiotikaresistens och Afghanistan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s