Inte bara dumt fôlk . . .

Ibland undrar jag om folk är riktigt kloka. En vanlig dag, i dag när detta skrives, får man i samma nyhetssändning höra att Israel, i medvetet trots mot en totalt enig omvärld, beslutat sig för att ge tillstånd till nya olagliga bosättningar. Man får därefter höra att amerikanska styrkor gått in i ett svenskt sjukhus i Afghanistan och letat efter motståndare och, som grädde på moset, att man i Sudan velat med spöstraff bestraffa en kvinna för att hon varit osedligt klädd, dvs haft långbyxor på sig på allmän plats.
Hur tänker folk? Vill de till varje pris bli avskydda, förhånade och betraktade som idioter?
Ingen israelisk medborgare är omedveten om vilka signaler godkännandet av nya bosättningar sänder runt om i världen. Och ändå gör man det, och somliga jublar till och med!
Att amerikaner är svartvita i sin syn på omvärlden – antingen är de med oss eller mot oss – det har vi fått leva med, men hur skall de förvänta sig att talibanerna skall respektera sjukhusens okränkbarhet om de själva går in, fullt beväpnade, binder vakter och letar igenom ett ideellt arbetande sjukhus? Och jag ids inte säga något om att någon känner att han, för det är säkert en, eller flera, av mankön, är moraliskt förpliktad och bemyndigad att spöa upp en kvinna för att hon är klädd som kvinnor överallt i världen är klädda. Jag säger bara: det är allt en väldig tur att sådana människor inte kommer utomlands och ser hur andra ser på saken. Vad skulle de där devota dygdemönstren säga om de gick på Fyrishov, framför allt om ytterligheterna på motsatta sidan vinner och damer kräver sin rätt att bada topless?
Sannerligen, folk är inte bara dumma. Det är värre än så.
Men det är tyvärr ingen nyhet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s