Förolämpa inte folket

”Kulturen är större än kulturpolitiken!”

Så inleder kulturministern sin presentation av den nya kulturpropositionen. Det låter storvulet och insiktsfullt, men sedan, blir det politik för hela slanten. Den totala omslutningen avseende kulturen beräknas till cirka 65 miljarder varav 10 kommer från staten och 20 från det regionala – primärt kommunerna. Resterande – 35 miljarder! – skulle alltså komma från den privata konsumtionen. Om vi förstått saken rätt så är det stora slagnumret i årets kulturproposition vara  en ”förskjutning i lasten” – från staten till det regionala. För de initierade kallas denna operation, ”portföljmodellen” och förändringen av kulturpolitiken skall gå via den s.k. ”kulturbryggan”.
Rent konkret är väl avsikten att t.ex. de tre R:na – Rikskonserter, Riksteatern, Riksutställningar – skall komma närmare det regionala. Men steget fullt ut – att de kommer närmare kulturkonsumenterna – står väl skrivet i framtiden.

I alla händelser verkar intentionerna vara goda, men nog verkar det mycket utredande i förhållande till resultatet. Att verkligen få en fri kultur, där konsumenterna får råda, det är naturligtvis naivt att tro, men att som Barbro Hedvall i dagens DN, under rubriken ”Förolämpa inte folket”, chikanera en hel utredning genom att påstå att man ”utrett och utrett, småsparat och odlat gamla, grumliga fördomar om kulturmänniskor som parasiter”, det är oförskämt i sig självt.
Och allra helst som många parasiterar på kulturen genom att inte vilja betala för sig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s