Är det det här vi kallar debatt?

Vad talas det om i Sverige nu för tiden?
Är det vilken regering vi vill ha efter nästa val? Hur det gick i kyrkovalet (Har någon en aning om hur det gick?)? Eller om det är bra eller dåligt att IV-programmet tas bort från de svenska gymnasierna?
Nej, det talas om en anka. Ingen vanlig tidningsanka, även om det är där, samt i angränsande medier, som den håller till. Det är alltså fru Anka jag menar, hustru till Paul och inte ens avlägset släkt med Arne, Kalle eller Kajsa Anka.
Och varför? Jo, för att hon som den jourhavande idiot hon åtagit sig att vara kläcker ur sig det ena mer enfaldiga än det andra. Mycket handlar om heliga kor, och i det avseendet skulle ju ”debatten” ha kunnat göra nytta, men de kor hon talar om är kanske inte sådana vi normalt är så väldigt intresserade av: som vad en Sann Kvinnas främsta uppgift är (att vara sin man till lags, främst dekorativt och sexuellt) – frågor som vi hänskjutit till en för den svenska debatten marginaliserad sfär, utom när ungefär samma sak sägs av fundamentalistiska muslimer. Det ingår i en sump av åsikter som ingen svensk kan ta på allvar, om de yttras av ”riktiga” svenskar/svenskor. Nu har vi alltså att göra med en människa vars främsta insatser bestått i att visa sig i bikini i en i Sverige troligen aldrig visad C-film, och som, enligt kvällspressen med orätt, hävdar sig ha blivit tvåa i en Miss Sverige-tävling. Kort sagt saker vi inte ligger sömnlösa för under nätterna.
PR-mässigt är det hela utmärkt skött – inom den branschen är ju uppmärksamheten det som eftersträvas, inte varför man uppmärksammas. Vi lite bildade kan säga något om herostratiskt ryktbarhet, och menar oss därmed ha sagt något om att priset för berömmelsen var väl högt. Men för en människa vars främsta insats som sagt är att ha visat sig i bikini – och haft två repliker – i en skitfilm och därefter inte avhörts kan även en sådan ryktbarhet tas emot med uppsträckta händer.
Men varför spelar vi med? Som jag själv gör nu, när jag skriver detta?
Blir vi så orimligt provocerade av att en kvinna, nu amerikanska men en gång svenska, kan ha så opassande åsikter eller älskar vi bara att låta svagsinta människor visa upp sig i all sin skröplighet, för att sedan hudflänga dem för deras tillkortakommanden – som i Idol och liknande program?
Det värsta är ju att ankmänniskan tjänar pengar på det, och då är det klart att hon fortsätter att säga fler dumheter som ger mer pengar osv osv.
Är det rentav det vi blir förbannade på: att man kan tjäna grova pengar på att vara – eller spela? – korkad?
Vi borde ju ha andra och viktigare saker att intressera oss för.
Jag har tidigare använt mig av rubriken och ämnesområdet Dumt fôlk, just därför att ämnet alltid varit och alltid kommer att vara outtömligt – de utgör ju trots allt majoriteten av mänskligheten. Men detta gör även oss, som upprörs eller skriver om det, till dumt fôlk.
Är vi medvetna om det?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s