Skavlan!

Samhällsdebattören Gunnar Wetterberg har på DN Debatt helt frankt uppmanat delegaterna i Nordiska rådet att börja verka för en pånyttfödd Nordisk stat. Idén är naturligtvis inte ny, men känns ändå uppiggande. (Se även dagens DN.)
Felet med idén är väl att Wetterberg tar en alltför stor tugga i en tid då de nordiska länderna är i full färd med att försöka anpassa sig till ett utvidgat Europa, varför tajmingen kanske inte är den bästa. Problemen att jämka ihop länderna ter sig, som skrivbordsprodukt, oöverstigliga redan vid blotta tanken, men idén är värd att hålla vid liv ändå.
Varför inte börja med att skapa en samnordisk TV-kanal där innehållet primärt skulle kunna handla om något som stärker den nordiska gemenskapen – kultur och konst. Meningen med TV-kanalen är naturligtvis inte att isolera oss här uppe i Norden och framtvinga någon ny typ av götisism utan fastmer knyta ihop alla kulturella band och bli en starkare röst i den europeiska smältdegeln.
Min erfarenhet från bl.a. Frankrike är att La Suède, Dänemark, la Norwège, la Finlande fortfarande betraktas som ”quelquechose” i Europas ytterkant.
Och ganska typiskt är att väderkartorna över Europa, i de flesta europeiska tidningarna, kapas Norden i höjd av Bergen – Gävle – Åbo.
Bara det är skäl nog att sätta Norden på kartan.

Därför: Börja redan nu med skapandet av New Nordic Channel. Vilken kraft skulle inte komma ut av detta. Se bara på vad som händer när man river gamla gränser och skapar nytt.
Skavlan!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Kultur, Politik & samhälle

2 responses to “Skavlan!

  1. Daniel von Sydow

    Det låter bra, allt det där, men det är det där med språket. När svenskar kräver att just Skavlan skall förses med översättningstext, när danskarna inte förstår skånska och, framför allt, när de finländska delegaterna i Föreningen Nordens ungdomsavdelning tycker att det vore bra om samtalsspråket vid mötena vore engelska, ja, då är det en lång väg att gå till att få folklig förankring i samnordiska tv-kanaler.
    Men visst vore en ny union en fördel, fast kanske mest för Sverige, som ju är den ekonomiska lillebrodern i sammanhanget.
    Men visst vore det bra med ”en starkare röst i den europeiska smältdegeln”, som du så dramatiskt beskriver det.

  2. Det fransk-tyska samarbetet med en ”förenande” TV-kanal – Arte – som även sänds via kabel till Belgien, Holland och Schweiz, fungerar utomordentligt. Med dagens teknik, är språkförståelse nog det minsta hindret.
    Detta innebär kanske dubbel-textning, dubbning, värdar som talar båda språken omväxlande och i allmänhet två separata ljudspår (tillgänglig via DVB-T, satellit-TV och digital kabel).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s