Dumt fôlk – eller dumt system

Rubriken ovan är åsatt denna kria för att glädja min medvandrare. Han tror att folk läser mer om det handlar om dumt folk. Själv tror jag inte att dumt folk är några läsmagneter; de finns ju omkring oss, var vi sitter och var vi står.
Det får vara som det vill med det, men något som är dumt, eller åtminstone ofullständigt genomtänkt, är det här med att med allmänna medel betala folk som skall gå runt på stan och sätta böteslappar på fridfullt parkerade bilar.
Är det inte bra det, att bilarna står stilla? Där de inte stör eller skitar ner?
Jag säger inget om ifall man lappar bilar som står och hindrar folk och andra bilar från att komma fram, men folk ställer ju inte sina bilar var som helst bara för att det är så förtvivlat roligt utan för att det inte finns något annat ställe att ställa dem på. Och jag trodde att det man ville förhindra bilar i stan från att göra det var att köra omkring och förstöra livet på planeten.
För medge att det inte kan ligga något samhällsintresse i att sätta en böteslapp på vindrutan för en bil som stått någon halvtimme för länge på en parkeringsplats – om man inte räknar in de inkomster samhället gör på böterna. Men då skall man säga det: ”Vi lappar era bilar för att få in pengar till kommunen så att vi kan få råd att bygga ut skola, vård och omsorg – och kollektivtrafiken”, eller så. I stället vore det fan så mycket bättre att gå runt på parkeringarna vid köptemplen utanför staden, dit bilarna bevisligen kört och dymedelst skitat ned omvärlden, och avkräva dem parkeringsavgifter där. Men stillastående bilar, som inte har någon annanstans att ta vägen och som åtminstone just då inte ställer till med något miljömässigt ohägn borde inte bestraffas.
En annan sak vore om dessa bilar inte alls betalade för sig, men här handlar det ju om folk som betalat men kommit för sent för att pytsa in mer enkronor – eller som inte hunnit växla till sig parkeringsmynt. Så om parkeringstiden går ut bör man vara mycket storsint och inte slå ned som en hök på deras försumliga, glömska eller rent av sovande ägare. Och den som sover syndar ju inte. Varför då bestraffa dem?
I stället borde man hylla dessa bidragsgivare, som i ur och skur går ut till sina bilar och förser automaterna med mer pengar. Kanske kommunen skulle utnämna veckans parkerare: ”Denna vecka går priset, en månads fri parkering, till Agnes Johansson på Geijersgatan, som inte kört en meter på 14 dagar och försett gatuverket med 1 400 kr (eller vad det kan röra sig om, min anm) i parkeringsavgifter”.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s