Varannan damernas.

Dagens balade kom, av någon outgrundlig anledning, mest att handla om existensiella frågor. Kanske mycket beroende på nyheten om att en god vän ” för alltid lämnat  vår krets”, som det så vacker heter. Osökt började vår konversation därför att handla om de yttersta tingen, vår kristna uppfostran, vår utsatthet i svåra stunder, Svenska kyrkan, Kyrkomötet … m.m. m.m.

Till sist hamnade vi i funderingar kring Guds son. Vi undrade – borde han inte haft bättre koll på läget här på jorden? Vi tänkte framför allt på att han måste förstått sitt uppdrag att han representerade alla människor – män som kvinnor. Men – ändå kom han att omge sig av med 12 individer, och alla av manskön!
Lägg därtill att alla som skrev ned hans levnadshistoria, cirka 300-400 år senare, var män – inte undra på att det ser ut som det gör i vårt samhälle.

4 reaktioner på ”Varannan damernas.

  1. Att broder da Vinci återgett lärljungen Johannes med androgyna drag, närmare 1500 år efter tilldragelsen, förändrar inte det faktum att könsfördelningen ter sig något haltande.
    Som sagt, lite mer insiktsfullhet kunde man kanske förvänta sig av Guds ställföreträdare här på jorden.

  2. Ja, vi tyckte att med den bakgrunden han hade, så borde han ha vetat bättre. Nu glömde Axel att påpeka att det fanns fler evangelier tidigare, bland annat ett som tillskrivits Maria från Magdala, det kallas därför Maria Magdalenas evangelium. Den tidiga kyrkan rensade emellertid resolut ut både henne och evangeliet från sin kanon och förvandlade henne behändigt till sköka, vilket så vitt mig är bekant inte har direkt stöd i bibeltexterna. Så Jesus har fått hjälp av kyrkan att få ett uteslutande manligt umgänge. Men därom tvista säkert både de lärde och olärde. Det är ju alltid de olärde som är säkrast på sin sak. Jag får väl fråga dem som vet något om de här sakerna.

  3. Jag håller helt och hållet med i sak, kyrkan har spelat stor roll för hur samhället ser ut idag vad det gäller könsfördelningen. Religionen har haft sitt grepp om folk i alla tider. Se bara på islam – ännu värre!

    Min första kommentar var lite skämtsamt Dan Brown-inspirerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s