Visst skall Dawit friges, men . . .


Sedan flera år sitter Dawit Isaak inspärrad under vidriga omständigheter i Eritrea, utan att vara anklagad för något och utan att vara dömd för något.
Självklart skall han friges! Och visst är det viktigt med symbolgestalter.
Det är bara det att det alltid är journalister som får denna uppmärksamhet, av mer lyckligt lottade kolleger i länder med mer utvecklad yttrandefrihet. Det sitter oräkneliga, lika oskyldiga personer i fängelser världen runt, men de får inte samma uppmärksamhet. Det sitter kanske rentav personer som är viktigare och nyttigare samhällsmedborgare än Dawit Isaak, hjärnkirurger, författare eller poliser, utan att det står en kör av kolleger och ropar på deras frigivning utanför fängelsemurarna. Det beror inte på att hjärnkirurger, författare eller poliser har mindre solidariska kolleger, utan för att det är journalisterna, i länder med utvecklad yttrandefrihet, som sitter inne med alla megafoner, högtalaranläggningar och banderoller i kraft av deras tillgång till spaltutrymme, programtid och allmän medieexponering.
Är det då fel att tidningar och akademiledamöter kräver Dawit Isaaks frigivning? Självklart inte.
Jag minns att under Francotidens sista tid så väntade några spanjorer, kanske basker, jag minns nu inte vad ont de ansågs ha gjort, och väntade på att garotteras. Jag befann mig då på landet och lanthandlerskan, hennes dotter och dotterdotter var hemma hos oss när nyheterna meddelade att de dödsdömda benådats. Lanthandlerskans då nioåriga dotterdotter började då gråta av glädje och jag minns att jag skämdes över att min mamma inte hade en aning om vad det handlade om. Ett barn hade pekat på orimligheterna i ett politiskt system och öppnat våra ögon.
Detta gör än i dag större intryck på mig än aldrig så många massdistribuerade indignationsartiklar.
Men det är klart, den där flickan är nu journalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s