Vi och dom – ett dilemma.

"Makten framför allt"

”Resultatet är ett genant nederlag för regeringen som uppmanat invånarna att rösta nej, och tagit för givet att det skulle följas. Det visar på en oroande klyfta mellan landets styre och folkets syn.”
Denna mening stod att läsa i dagens SvD, med anledning av den schweiziska omröstningen vad gäller ett förbud att bygga minareter.
Visst är det intressant att världens, kanske främsta, direktdemokrati uppvisar denna klyfta mellan landets styrande och dess undersåtar.

Men nota bene – under ytan lurar en liknande problematik för den representativa demokratin i konungariket Sverige.
Här gäller det dock inte minareter, utan fastmer folkets röst vad gäller huruvida ett fördomsfullt parti skall kunna hållas utanför regeringsmakten.
Är inte den schweiziska folkomröstningen en varningsklocka även för våra nuvarande politiker att kunna konstatera att demokrati utgår från folket – hur tokiga och insnöade deras åsikter än må vara. Borde inte våra politiker, med Mona Sahlin och Jan Björklund i spetsen, i stället ägna all sin kraft att överbrygga klyftan mellan dem som vill styra och dess undersåtar, i stället för att spekulera hur man skall navigera för att komma till makten – den åtråvärda – som tycks förblinda allt omdöme.
Därför – kära politiker i Sveriges land – ägna nu all kraft och berätta varför vi skall rösta på ”era” partier, i stället för att babbla om vad ”ni” skall göra om vi röstar fel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s