En åsikt i taget

Skriverier i tidningarna de senaste dagarna har besannat tesen om att man i Sverige bara kan – och får – ha en åsikt i taget.

I DN rasar på nätet kommentarerna till avslöjandena om Climategate, där vissa forskares resultat sägs ha anpassats för att stämma överens med FN:s klimatpanels åsikter. Här skall varken hävdas eller bestridas att så skett eller värderas vad det kan innebära, bara konstateras att det bara finns ett spår som forskarsamhället – om man är angelägen om att få forskningsanslag – kan följa, nämligen Co2-spåret. De så kallade klimatskeptikerna marginaliseras, både av forskarkollegerna och av massmedierna.

Nyligen skrev professor Bertil Holmlund i UNT om genuscertifiering som ”gör genus till norm på ett sätt som för tankarna till marxism-leninismen i Sovjet”. Han hävdar att man inom filosofiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna planerar för en ”genuscertifiering”, där undervisning, litteratur och forskningsområden skall vara ”rättroende”, dvs ha en genusinriktning. På nätet kommenterar Sara Bengtsson att detta genustänkande finns på universiteten därför att det nu äntligen finns så många kvinnor där så att det går at bryta mot den manliga normen, som tidigare rått där. Och det kan säkert vara sant, men det som i det här sammanhanget är intressant är att detta speglar ett nytt obligatorium, en ny ensidighet som knappast kan vara till gagn för den fria forskningen. Samma brist på mångfald – jag vill inte använda mig av det mer värdeladdade begreppet ”enfald” – rådde ju inom vissa institutioner för i runda slängar 40 år sedan. Jag tänker på bekanta som försökte läsa sociologi och liknande mjukdataämnen och som fick ge upp när de kände sig utmobbade bland alla ”rödskäggen” på institutionen.

Och så skriver DN:s Håkan Boström om Pladdrets tyranni, om att yttrandefriheten inte bör användas till att sätta en megafon i händerna på de värsta stollarnas konspirationsteorier. Det blir en intressant värld detta. Skall alla som opponerar mot den rådande normen klassas som tokstollar och konspirationsteoretiker för att förhindra att flera åsikter skall kunna luftas? Eller var skall gränsen dras mellan avvikande åsikt och stolleprov?

För om ett parti har stöd av tillräckligt många väljare, så bör detta parti också få politiskt mandat i motsvarande mån. Det går alltså inte att hävda att folk röstar ”fel”, även om man har goda skäl att tycka så. Man kan inte, som Brecht sa, välja sig ett nytt folk, om valet går en emot.

Detta blir ju aktuellt i samband med de etablerade partiernas ansträngningar att manövrera bort Sverigedemokraterna. Detta kan vara en Gudi behaglig gärning i och för sig, eftersom samhället inte direkt vinner på att berikas av detta parti. Men är detta demokrati? Under den tidigare nämnde 68-vänsterns era fanns ju en hoper vänsteryttrar som hade minst lika stolliga åsikter som någonsin Sverigdemokraterna, men dem var det ingen som vände sig emot, eftersom man då skulle klassas som fascist eller ”Lyndons lakej” och allt vad det kunde heta. Men de grupperingarna var ju på intet sätt heller då mer politiskt rumsrena än SD är i dag.

Och i SvD.se skriver ”Surgubben”:  ”Det finns i Sverige två typer av journalister, socialistiskt färgade journalister och socialdemokratiska journalister.” angående kommentarerna till domen i Vaxholmsmålet. Det senare är inte sant; det finns en hel del miljöpartister också.

Men skämt åsido. Det verkar inte bli lättare att föra en debatt, om alla som har en annan åsikt misstänkliggörs eller anses vara tokstollar.

Detta senare hindrar inte att en hel del debattörer är just tokstollar.

Annonser

1 kommentar

Filed under Medier, Politik & samhälle

One response to “En åsikt i taget

  1. CO2 spåret är värt 675 miljarder danska kronor enligt ekstra bladet (http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1262820.ece). Med den mängden pengar i omlopp är det nog inte lätt att vara en av de forskare som riskerar att stoppa penningflödet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s