Systembolagets öppettider

Igår var det decembersöndag och i almanackan lyste siffran 6 påtagligt rött – nästan som ett förebud!
Söndagen har idag mest kommit att bli en praktiskt inrättning inom arbetslivet – en dag kring vilken man enats om att vara ledig – från att tidigare ha varit en mer eller mindre ren kyrklig angelägenhet. Och nu förföljs man knappast längre för vilken dag man valt som ledig dag. Men den tiden är inte långt borta. Jag minns mitt eget 50-tal, då alla affärer var stängda. Den enda förlustelsen som gavs var biomatinéerna, som började först efter kyrkans ”stängning”. Så kom 60- och 70-tal med viss uppluckring. Man kunde gå på kondis! Det var väl först på sent 70-tal som vissa butiker ”öppnades upp”, för att idag ha ökat tillgängligheten in absurdum. Men se det finns något av det gamla tänkandet som aldrig tycks försvinna, och det handlar då om tillgången till alkohol. Ja, jag vet att det är att som att svära i kyrkan – bara för att man vågar ifrågasätta Systembolagets öppettider. Nykterhetstalibanismen råder!

I Frankrike, för att ta ett exempel, äter man söndagsmiddag i stor utsträckning vid 1-tiden och 3 timmar framåt – en ”helig” stund för gemene fransman. Maten och vinet(!) inhandlas med fördel på söndag förmiddag – före klockan ett – men sedan är det stängt, öde och tomt på de franska gatorna. (I gengäld är sedan många butiker stängda på måndag förmiddag.)

Min fundering denna söndag är i alla händelser: varför kan vi inte avdramatisera svenskens förhållande till alkoholen? Varför kan inte Systembolaget hålla öppet på söndagsförmiddagarna? Nej, istället köar svensken på fredag eftermiddag för att ”köpa ut” till helgen – så att det räcker! Tyvärr har istället många konsumenter, med tungt huvud, insett att så blev inte fallet.

Nu invänder ”vän av ordning” att ökade öppningstider bara skapar ytterligare konsumtion, men jag undrar om verkligheten inte kanske kan vara den motsatta? Men skulle det vara så att öppettider och konsumtionsgrad korrelerade – varför då inte ha stängt på exempelvis måndagsförmiddagarna?

Annonser

2 kommentarer

Filed under Kultur

2 responses to “Systembolagets öppettider

 1. Daniel von Sydow

  Ja, jag vet att det inte har med saken att göra, men det här med olaga spritförsäljning är ett för den svenska folkkulturen traumatiskt ämne. Axel skriver om den lovliga försäljningen som inte tillåts i önskvärd utsträckning. Men det finns som bekant distributionskanaler som inte är lika nogräknade med öppettiderna.
  På landet, i mitt fall Tjörn, har vi en bekant som väl uppfyller en del av de kriterier som brukar ställas på en byfåne. Men han är inte dum, och det är det som denna berättelse ur livet skall visa.
  En fredagskväll kom polisen på oväntat besök till ön. När de körde vägen fram såg de en person som låg och sov i ett dike. De stannade gick fram till honom och såg att det var, låt oss kalla honom Arne, som låg och sov den kanske inte helt oskyldiges sömn. För från flaskan som han hade bredvid sig, nogsamt urdrucken, kändes en tydlig finkeldoft. Poliserna såg sedan att det från ett närliggande hus fanns spår i snön fram till den sovande Arne. Poliserna följde då spåren och knackade på i huset och kunde snart konstatera att där fanns en mängd hembränt. Vid den efterföljande rättegången utgjorde Arne en viktig ledtråd som ledde till en för hembrännarna fällande dom. Efteråt konstaterade vår vän att det var hembrännarnas eget fel att polisen hittade honom i diket.
  – Di skulle ha sagt te mig att jag skulle få köpa flaskan nere vid stranden klockan åtta på kvällen.
  För då hade jag ju somnat där!

 2. Pingback: Konsten att nå ut « Flanera.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s