SAAB är dött – leve SAAB!

Beslut är äntligen taget vad gäller nedläggning av SAAB i Trollhättan. För de anställda naturligtvis ett chockartat besked, samtidigt som det var ett väntat besked. Förr eller senare var beskedet  oundvikligt. Om det så blev GM – eller i en tänkt framtid  Spyker – som fattade de avgörande beslutet är mer av filosofiskt intresse. SAAB:s saga som tillverkare av bilar är en dödfödd idé i en värld där produktionsöverskottet av bilar är gigantiskt. Ur ekonomisk synvinkel är nuvarande SAAB bankrutt som affärsidé, men – MEN – kanske ur ett annat perspektiv en guldgruva.
Hittills har jag inte sett några beräkningar på SAAB:s intellektuella kapital – det vill säga värdet av den kompetens som finns i form av idéer, processer, kunnande, utvecklingspotential m.m.
För den oinvigde kan det vara svårt att kanske förstå vad som menas, men kan uttryckas i ett motsvarande exempel.
Ett svenskt företag i paketeringsbranschen upptog hela sin förmåga att reda ut sin trassliga ekonomi vad gäller tillverkning av förpackningar. Företaget byggde sin kompetens på hur man förpackar olika produkter, men vad använde man denna kompetens till – jo, att tillverka kartonger och annat i svår konkurrens med andra länder med helt annat kostnadsläge. Det var först när man insåg att det var inte tillverkning av förpackningar man var duktig på, utan hur man förpackar varor – det var då man upptäckte vilken guldgruva man satt på.
Därför känns det nu skönt att se möjligheter för de drabbade i Trollhättan börja utveckla alla de ”dolda” värdena.
Att äntligen få avkastning på SAAB:s intellektuella kapital.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s