Julstiltje

Nu när Axel återvänt från fjällvärlden kan det konstateras att särskilt mycket inte har hänt, varken på bloggen eller i stora världen. Man har ju blivit så nyhetstrött att man inte reagerar för att några tänksvaga människor har sprängt sig själva och omgivningen i luften. Jag minns den tiden då det mest otänkbara i demonstrationsväg var buddhistmunkar som tände eld på sig själva inför surrande tv-kameror i Sydostasien. Det var något man kunde respektera, fast mest beklaga. Men att tävla om vem som kan få flest civilpersoner med sig när man lämnar denna jämmerdalen, det är inte något man kan imponeras av.

Däremot tyckte jag det var lite häftigt att läsa 94-årige Sverker Åström, som i mellandagarna slog ett slag för uppgivandet av den traditionella svenska neutralitetsmodellen. Om man finge vara så klar i knoppen vid den åldern, så är hög ålder inget att oroa sig för. Att yngre människor inte alltid har samma andliga spänst visar Björn af Kleen i kulturartikeln I lånta fjädrar i Expressen i går. Jag har läst artikeln ett par gånger och är inte säker på vad karln vill ha sagt, men det har att göra med att det är en sorts alldeles särskilt svensk kränkning att behöva iföra sig högtidskläder. Om någon begriper är jag tacksam för upplysning. Det är säkert något viktigt och djupt tänkt, men jag är inte i stånd att uppfatta det. För det kan väl inte vara så enkelt som att han tycker att det är viktigare att få komma som han vill än att de som bjudit honom känner sig förolämpade. Och är det lättare att få komma lite som man vill i exempelvis Italien, Frankrike, England eller Polen?

Då tycker jag det känns viktigare att diskutera om Sverker Åström har rätt eller fel om vår neutralitet. Han har i alla fall förmågan att uttrycka vad han anser.

Annonser

1 kommentar

Filed under Kultur

One response to “Julstiltje

  1. Pingback: Allt går igen – Gott Nytt År! | Flanera.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s