Terroriserande säkerhet II

Att ta sig in i Amerikat kändes efter palavern på Arlanda som en andeviskning i filttofflor. Efter all information om den ökade säkerhetskontrollen vid inresa till USA, så förväntade hustrun och jag oss köer, köer och åter köer. Visserligen hade säkerhetskontrollen i Reijkavik varit minutiös, men ändå förvånades vi av den nästintill obefintliga bagagekontrollen samt lättsamma attityden hos passkontrollören.
– Have you been to the States before?
– Yes, in 1992 …
–  In that case … welcome back …

Och sedan väntade New York!

Tre dagar senare anträdde vi återresan från JFK.
”Ta av dig skorna …” var devisen. Ta av dig! … ta av dig! … ta av dig! …
Så här i efterhand förstår jag inte riktigt varför kontrollen av oss passagerare som lämnade Staterna var så rigorös. Borde inte Obama & Co vara glada att potentiella terrorister lämnade landet?

Dryga 5 timmar senare landar Iceland Air i Reijkavik dryga timmen försenad. Alla passagerare som skulle vidare mot Stockholm uppmandes att springande ta sig till anslutningsplanet. Det verkade som om alla resenärer mot Stockholm , av stressen att döma, var uppfyllda av att underlätta för Iceland Air att ta oss till vår slutdestination … men ack nej!
”Ta av dig skorna … Ta av dig! … ta av dig! … ta av dig! …”

En oändlig kö bildades på Keflavik i arla morgonstund … en kö av förundrade transitpassagerare som genomgått en minutiös och rigorös visitation på JFK fick nu uppleva samma, fast än mer minutiös  och rigorös visitation.
–Varför? var den fråga som alla undrade. Vi är ju kontrollerade på JFK, därefter hade vi suttit på samma plan hela tiden till Keflavik. Och här på flygplatsen hade vi slussats vidare utan kontakt med yttervärlden. Vadan denna säkerhetskontroll?
Svaret var enkelt.
Vi islänningar har våra egna regler!

Snälla. Låt Island komma med i EU så fort som möjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s