Sportlovsveckor

I gårdagens DN lockades jag av att läsa en artikel med rubriken ”Turister ska lockas att lämna bilen hemma”. Artikeln redogjorde för ett projekt, som Vägverket provar i samarbete med Idre Fjäll i Dalafjällen, i vilket man gått ut med ett gentilt gratiserbjudande som innefattar inte bara transporter, utan även boendet. Och enda motkravet skulle vara att man lämnar sin bil hemmavid. (Jag kanske har vissa funderingar över kommande utvärdering av ett projekt, där det mesta är gratis, men skall inte låta denna idé låta förskjuta den goda tanken i projektet.)

Problemet med våra vintersportlovsveckor framgår ganska klart när jag läser DN- artiklarna – det är veckorna 7, 8 och 9 .
Under denna korta period skall uppskattningsvis 75% av sportlovsfirarna samsas om samtliga, alltför knappa resurser, samtidigt som veckorna däromkring – veckorna 4, 5, 6 och 10, 11, 12 är dåligt utnyttjade. Och som grädde på moset skall så fjälltrafiken samsas med Vasaloppsveckan. Tala om infarkt i systemet.

Kanske det skulle vara en god idé att ge representanter från Vägverket och Skolverket en gratisvecka på Idrefjäll – vecka 9.

P.S.
Problemet är inte nytt.
En svensk bostadsminister fick råd av sin engelske kollega när han framställde svensk bostadspolitiks största dilemma … vi har byggt hus där inga bor, samtidigt som vi inte har tillräckligt med bostäder till människor i överbefolkade områden … what shall vi do?
Den engelske ministerns enkla svar var enkelt: Go home … go home and pray!

En reaktion på ”Sportlovsveckor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s