Monarkens avsked

Varken Daniel eller jag har för avsikt att skriva några kärleksdikter inför det stundande kungliga bröllopet, utan vi har valt att värma upp våra sinnen genom att i stället diskutera ett hett spörsmål – monarkins framtid i Sverige. (Läs Daniels inlägg ovan.)

Vår vän - rabulisten

Vi var initialt ganska överens, vad gäller (o)lämpligheten av att ärva ett ämbete, med vår kamrat Anders Frigell, som uttryckt att ”monarkin är som om man skulle låta vänsterinnerpositionen i svenska landslaget gå i arv inom ätten Ibrahimović.”

Men samtidigt var vi inte helt klara över lämpligheten att införa ett annorlunda statskick. Det enda som talar för att införa någon typ av republik skulle vara att ärva ett ämbete inom ramen för ett demokratiskt samhälle och på något sätt verkar det som om Moder Svea endast väntar på ett påtagligt tillfälle för att få byta kostym. (Obs att jag skriver inte klänning för det är inte könsneutralt.)

I alla händelser; vid gårdagens W&T-session talade vi om monarkins fortlevnad ur två perspektiv. Daniel belyste den genealogiska aspekten, medan jag försökte koncentrera mig på det statsrättsliga, men jag måste medge att Daniels spekulationer om vad som kan komma att inträffa i de konungsliga gemaken om ”aveln” skulle slå fel var något smaskigare än mina juridiska funderingar. (Denna iakttagelse understryks dessutom av varför Damernas Värld har fler läsare än Republikanska föreningar har medlemmar.)

Det svenska statskicket vilar, som vi alla kanske kommer ihåg på den s.k. Torekovskompromissen från 1971. De politiska partierna kom då överens om att Sverige skulle förbli en monarki, men att monarken inte skulle ha något politiskt inflytande. Och statsminister Palme sade : ”Vi är ett pennstreck från republiken!” Och det var 37 år sedan.

Min frågeställning är dock mer kanske något mer vidare:
Hur går det till att byta statsskick, rent praktiskt?
Republikanska Föreningen ger oss ett väldigt bra svar – kan tyckas:
För att avskaffa monarkin krävs två beslut i riksdagen, med mellanliggande riksdagsval, om en grundlagsändring.
Jaha, det låter sig ju sägas – men rent konkret? Vad är det vi skall välja? En avdankad politiker? En orolig ståuppare? En pastöriserad adelsman? En f.d. polischef? … eller kanske Årets svensk?
Nej, jag tror faktiskt att vi – Daniel och jag – måste gå ett varv till innan vi fastnar för en lämplig kandidat. Och under tiden må Victoria gifta sig med Ockelbomannen utan att snegla på våra vidare resonemang.


En reaktion på ”Monarkens avsked

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s