Nytt elnätspris

I gårdagens UNT-tidning kan man läsa följande, i en annons från Vattenfall:
Den 1 april 2010 höjer Vattenfall Eldistribution elnätspriset med 7,5%. Höjningen gäller både privat- och företagskunder som är anslutna till våra lokala elnät*.

För 1 villakund med elvärme innebär det en höjning med cirka 600 kronor per år. Observera att jag skriver 1 villakund – inte en villakund för jag kan tänka mig, i termerna av ”många bäckar små …” , så handlar det säkert om en skurdus slantar, tillräckligt för att täcka Vattenfalls bonusprogram.
I princip har jag ingenting emot bonusprogram – (möjligen utformningen av desamma) – men när det handlar om Vattenfall så handlar det om något helt annat.

Bonuskungen

Krigarkonungen

Vattenfall, med en avgående herr Josefsson i spetsen, baserar sina bonusprogram på samma principer som vi historiskt avskaffade 1719 – nämligen enväldet.
Karl den XII hade visserligen inget bonusprogram, men hans metoder var desamma som Vattenfall använder idag. Han satt, mestadels ute i Europa, och beslutade om högre uttaxering av både människoliv som skatter i Sverige, i kraft av sitt ämbete – som enväldig konung i konungariket Sverige!
Herr Josefsson, arbetar cirka 200 år senare, efter samma princip, i kraft av sitt ämbete – som enväldig konung över Elnätet!

* Observera ordet ”anslutna”. Heter det inte ”tvångsanslutna”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s