Att rösta om folkmord

Ni får ha överseende med bristen på aktualiteter här, men det kan delvis skyllas på att Axel, som tidigare meddelats, är i Frankrike och där inte har fått ordning på sin dator. Så det är ett, åtminstone temporärt, säkert grepp att skylla på honom. Sanningen är dock att det mesta av det som skrivs här normalt tidigare har ventilerats i samtal under promenader eller via mejlen. Och nu när båda delar är omöjliga får jag sitta här och hitta på alldeles själv.

Jag skall försöka att utan populistiska övertoner sälla mig till kören av kritiker mot påhittet att i riksdagen, medelst votering, avgöra om Turkiets övergrepp mot armenier i början av 1900-talet var ett folkmord. Nu beslutades det att så var fallet, med någon enstaka rösts övervikt.

Man undrar då, om majoriteten hade varit av det andra slaget, hade det inte varit något folkmord då?

Allt talar för att det faktiskt är frågan om ett folkmord, men det kan knappast vara Sveriges riksdags sak att avgöra det. Därtill krävs kunskaper – och där hade jag kunnat säga något raljant om riksdagens ledamöter, men avstår – och framför allt sakkunskap. Och i det fallet kan det i vart fall sägas rakt ut, att sådana saknar ledamöterna av Sveriges riksdag. Annars hade det ju varit ett bra sätt att lösa historien, att låta riksdagen meddelst knapptryckning avgöra om det ena eller andra i de förflutna var bra eller dåligt. Har riksdagen för resten avgjort frågan om Nazitysklands judeförföljelse var att betrakta som folkmord? Eller har vi medborgare kunnat tillåtas att komma fram till detta på egen hand? Och har någon votering företagits om Stalins illdåd, eller Maos? Fast det blir väl värre med det, med så många riksdagsledamöter som delar ideologi med förövarna. Det är ju lättare i det aktuella fallet, eftersom det finns ett mycket begränsat antal turkar i den församlingen.

Kanske vi borde ha en votering om Gustav Vasa, och så får Dick Harrison och andra fackhistoriker vara jury och bli överkörda av folkets dom, som i Let’s dance.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s