Vi fick ett brev

Emellanåt får vi reaktioner på vad vi skrivit, och ibland får vi tips om något vi inte skrivit om.

Häromdagen skrev en bekant att han just upptäckt bloggen och funnit att där fanns en hel del att läsa, men att han inte skulle göra det just då, eftersom han just stod i begrepp att åka till sin dotter i Västerbotten, där en brorsdotters 50-årsdag skulle firas. Och tillade:

Observera att jag inte skriver till Norrland. Och här har jag ett uppslagsämne till flanera.

Väldigt, förfärande väldigt många, säger att dom t ex ska åka till sommarststugan i Norrland, och i radio och TV heter det ofta svepande Norrland (Norrlandssamhället Bjästa osv). Men praktiskt taget ingen säger att dom ska åka till sommarstugan i Götaland utan då blir det Skåne eller Småland osv med landskapsprecisering. Och hur ofta hör man om t ex fotbollslag att dom hör hemma i Svealand eller Götaland. Men Norrland går det bra att höra hemma i.

Lystra fortsättningsvis på radio och TV med dessa påpekanden i bakhuvudet. Och förtörnas ni där i Svealand.
Skriv nåt dräpande om detta, ange gärna att påpekandet kommer från ”Norrlänning som vill vara anonym”.

Som uppvuxen i Medelpad kan jag inte annat än instämma och tillägger att det också finns ett utbrett ofog att benämna trakterna kring huvudstaden ”Mellansverige”. Den del som avses ligger i den sydligaste delen av landet och det är från huvudstaden ungefär 40 mil tills man, någonstans längs en tänkt sträcka mellan Sundsvall och Östersund, kommer till mellersta Sverige. Jag vet att det finns många som menar att Mellansverige ligger kring Mälardalen, men däri ligger mer en värdering än ett faktiskt angivande av landets mittpunkt. Där antyds att det är här som det viktigaste av landet ligger, och däri kan det finnas visst skäl; Uppsala ligger exempelvis där, och Gamla Uppsala, men landets mittpunkt ligger på en helt annan plats.

Nu är det sagt. Om det var dräpande vet jag inte, det var inte min ambition. Ibland måste man bara säga ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s