Hönan Agda

Hela 79 procent uppger att man har stort förtroende för SR och det är en ökning jämfört med 2008.
Detta står att läsa i pressinformation från Sveriges Radio och det är väl så jag känner det också. Till idag – lördag morgon. Inte för att procenttalet gått ned drastiskt, men visst fick det sig en knäck. Jag lyssnade till ett utomordentligt radioinslag i programmet Medierna*. Där granskades ett  braskande Eko-inslag om sexuella trakasserier inom film- och skådespelargenren, som fick stark genomslagskraft i övriga media. Ja, t.o.m. riksdagens kulturutskott tog upp ämnet i en hearing.
Jag rekommenderar: Lyssna till programmet. (Repris söndag kl.18.00.)

På Ekots hemsida från den 15 februari kan man läsa: Var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad. Det visar den granskning som Ekot gjort. Värst drabbade är kvinnliga skådespelare. Nästan varannan svarar ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserade och det är vanligt att just arbetsledaren är den som trakasserar.


Efter ha lyssnat till programmet är det inte utan att man kan börja reflektera över vissa journalisters syften med vissa producerade inslag. I en genomförd enkät avseende skådespelare om huruvida det utsatts för sexuella trakasserier fick man 132 svar från kvinnliga skådespelerskor, som ansåg sig vara trakasserade. Att 4000 personer inte var med i enkäten på grund av att de inte tillhörde Teaterförbundet och att lika många inte var med p.g.a. att de inte hade mail framgick just inte. Att det sedan,dessutom blev ett bortfall på närmare 60% framgick inte heller. Kvar blev en fjäder, men det hindrade inte den ansvarig journalisten, Jesper Lindau, att skapa en höna. (Eller heter det anka i radion också?)
Pressad av Medias reporter svarar till sist ansvarig Eko-reporter, Jesper Lindau:
– Jag är journalist, jag är inte statistiker … det är ingen nyhet.
Däri ger jag honom rätt – men aktualiseras samtidigt inte frågan om det  kanske  börjar bli aktuellt med att legitimera även denna yrkeskår**.

Läs även Maria Schottenius i dagens DN – 19 april.

* Medierna är ett fristående(?) produktionsbolag som gör program ”på uppdrag av Sveriges Radio”
**Jan Stridh på JMG och Claes Andersson på SCB kan säkert lära ut grunderna i statistik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s