Arbetslinjen?

Valda ombud för Sveriges folk

Idag är det bara 5 månader kvar till valet då 349 svenska medborgare skall utses för att företräda dryga 9.300.000 medborgare. Representativ demokrati kallas det. Men det känns ibland som om representationen primärt avser ett sätt att försörja ett antal medborgare. Jag tänker inte då på middagar, cocktailpartyn och annan representation utan på det som utspelar dig vart fjärde år – då de politiska partierna, i bästa fall,  lyckas intressera sin valboskap att, i sin tur, intressera sig för rikets styre, med resultat att den 20:e september bör 349 personer vakna upp som valda ombud för Sveriges folk, som det så vackert heter – och representationen kan därmed börja.
Vi alltså fått 349 individer som skall styra över dryga 9.300.000. medborgare.  Det låter kanske inte bara som en fest – kanske snarare rent av betungande.
I runda slängar innebär det att varje valt ombud representerar cirka 26.000 medborgare.
Att de bara orkar – jag menar då – De styrande?

Men så, av purt intresse, satte jag mig att studera ett antal länder i Europa, som vi alla betraktar som demokratier, och kan konstatera att de tydligen inte förstått vilken potential de har. Tyskland, till exempel, borde ha, med samma representation som Sverige,  3280 ledamöter i Förbundsdagen, Frankrike 2440 i Generalförsamlingen och ”lilla” Nederländerna skulle ha 640 valda ombud i sin Tweede Kamer. Men i själva verket har de 622, 577, respektive 150 i Nederländerna. Ett snitt på 100.000 medborgare per representant.
Men i Sverige har vi sedan länge anammat den s.k. arbetslinjen – och sådant ger resultat.

Vi har som sagt 349 folkvalda , och arbetslinjen har därmed, i europeisk jämförelse, gett oss 259 extra arbetstillfällen.
Men så här 5 månader till valet – kanske inte så mycket att skryta med.
Borde det inte bli dags att accentuera ”Den svenska modellen”, och spä ut demokratin än mer – allt i den välsignade arbetslinjens namn?

P.S.
Grönköpings Veckoblad (GV) har en fantastisk förmåga att sätta fingret på, s.m.s., ömma punkter. (Naturligtvis öser man bäst ut GV:s nyhetsflod direkt från källan, men då denna lilla blänkare inte ligger på nätet, tar jag mig friheten att citera densamma.)

ETT FÖRSLAG som nyligen har inlämnats till kommunfullmäktige av en engagerad medborgare som kräver, att inkvotering till styrelser omedelbart skall verkställas, så att underrepresenterade grupper får större inflytande. Enligt förslaget är det främst allmänt kompetenta personer som är klart underrepresenterade i alla slag av styrelser i närområdet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s