Jämnt skägg

Var uttrycket i rubriken kommer ifrån har jag ingen aaaning om, men det är det mindre problemet bland dem som möter oss.

En god vän, som tänkt åka till Amsterdam i kväll men snällt fått stanna hemma, berättar att man i England säger: ”First Iceland burnt our cash, now we get their ash”. Och det är klart att detta att inga flygplan är i trafik är säkert bra för miljön, men den minskade föroreningen är nog försumbar i jämförelse med vulkanaskans effekter. Detta sagt utan att raljera om koldioxidfaran, som jag vet för lite om för att våga uttala mig. Det värsta är att andra, som politiker, som lyssnar på de forskare som säger det som passar just deras ideologi bäst, uttalar sig med så mycket större självsäkerhet. För att inte tala om journalister.

Så kommer en ny väljarbarometer och säger det som de brukar säga, nämligen att avståndet mellan blocken minskar men att oppositionen leder betryggande. Vad som är värst av oppositionens pest eller alliansens kolera är svårt att säga, men det känns så att säga som om det finns vaccin mot kolera. Om någon förstår vad jag menar, som gentlemannen Oliver B Bumble brukar säga i serien Tom Puss, den klokaste av dagstidningsserier av följetongskaraktär. Men i valet mellan den förhållandevis resonerande Anders Borg och den bandhundsskällande Thomas Östros är det ingen tvekan om vem som är att föredra. Och Mona Sahlin har ju inte ens förtroende hos sina egna. Så det är ett bisarrt utgångsläge inför valkampen: en regering vars medlemmar (med något undantag; Beatrice Ask har inte precis rosat marknaden) har större förtroende än oppositionens har ändå sammantaget sämre stöd än oppositionen, som ännu inte kunnat presentera en samlad politik.

Men gräset är inte alltid grönare på andra sidan gärdsgården.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s