Snömosdemokrati II

Herbert Tingsten talar till oss fortfarande

Vi har tidigare skrivit om den representativa demokratien i tidigare inlägg, i vilket vi hänvisade till Herbert Tingsten och hans bok Demokratins problem. I den beskriver han vikten, för väljarna, att i ett kommande val kunna utkräva ansvar. Han pekar på detta faktum som vårt yttersta problem för den representativa demokratien.

Helt klart är att den makthungriga oppositionen inte läst vår blogg den 13 april, för då skulle man inte ha lagt fram ett så ogenomtänkt förslag som den om folkomröstning angående ”Förbifart Stockholm”. Eller åtminstone bläddrat i Herbert Tingstens bok. I tron att man desarmerat en partiskiljande fråga och skjutit fram avgörandet till 2012 , så tror man att man rundat problemet. Och eftersom folkomröstningar i Sverige endast är rådgivande så har man lite svulstigt sagt att man skall respektera valresultatet. Men kära nån; då är man ju tillbaka på ruta ett. De som skall representera och respektera utfallet av en folkomröstning – de skall ju väljas i årets riksdagsval. Vi kallade detta förfarande i vårt tidigare inlägg ”snömosdemokrati” och nu väntar vi bara på nästa geniala grepp. Kanske kommer det ett förslag om JA eller NEJ till folkomröstning.

Det är inte utan att man påminns om Vilhelm Mobergs uttalande: ”När en politiker säger att vi sitter i samma båt, var på din vakt – det betyder att det är du som skall ro.”

Läs som bakgrund: SvD och DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s