Vi som vet UPA

Aktieanalytikerna hade i snitt räknat med en förlust på 157 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning /SvD 16 april 2010/
Rapportperioden har fått en kanonstart. SKF, Scania, Autoliv, Sony Ericsson och H & M går alla betydligt bättre än vad analytiker har räknat med./SvD 16 april 2010/

Se här ovan två rubriker från förra veckan tagna ur samma tidning – rubriker som egentligen kunnat hämtas från vilken tidning som helst, vilken dag som helst. Men observera, att det finns en minsta gemensamma nämnare i artiklarna – ekonomianalytikerna – som givit upphov till en fundering:

Analytikerna ...

Vilka är dessa?  Dessa (över)-människor som dag efter dag, månad efter månad, år efter år uttalar sig så självklart om allas vår framtid?
När jag växte upp så fanns det inga analytiker utan den ekonomirapportering som man fick sig till livs hette; ”Börsnoteringarna … efter tidssignalen”.
”Alfa Laval plus ett … LM Ericsson oförändrad … Tändstickor B minus 50 öre  …”

Så återspeglades, i alla händelser, den tidens förväntningar på ett begränsat antal bolags utveckling, men sedan har något inträffat. (Var det månne ett tidens tecken, att börsnoteringarna kom efter meddelanden om den exakta tiden?) Men nu , nu handlar det inte längre om förväntningar, utan idag spekuleras i förväntningar på förväntningarna – hur man gör pengar av pengar.
Här sitter ”utbildade”(?) förståsigpåare och gissar hejvilt om hur framtiden kommer att te sig. I arsenalen ingår ett antal begrepp som ”världsekonomin”, ”inflationen”, ”marknadens förväntningar”, ”världsläget”, ”Asienbörserna”, ”Dow-Jones index” och som grädde på moset – ” de flesta analytikerna”.

Ekonomianalytikernas spelplan är världens alla storbanker, fondbolag och allehanda finansinstitut. I vilken utsträckning dessa ekonomibjässar, som handhar våra pengar och våra pensioner, låter sig påverkas av sina egna spåmän låter jag vara osagt, men räddningen – än så länge – tycks vara att analytikerna tycks vara oense om det mesta. Det verkar mest som om bankerna skaffat sig analytiker ”för att alla andra har det”, och det är ytterst sällan man läser om att Nordea, SEB eller Handelsbanken tror något om framtiden, utan istället gömmer man sig bakom sina ekonomianalytiker, som därvid fått en fri roll. Bankernas själ UPA!
Och megafoner saknas inte. Då ekonomianalytikerna spekulerar i uppgång eller nedgång. En del är rosa och kallar sig affärstidningar, andra åter har egna bilagor, radio och TV har separata nyhets- eller kommenterande program, i vilka ”utbildade”(?) förståsigpåare gissar hejvilt om hur framtiden kommer att te sig. I arsenalen ingår ett antal begrepp som ”världsekonomin”, ”inflationen”, ”marknadens förväntningar”, ”världsläget”, ”Asienbörserna”, ”Dow-Jones index” och som grädde på moset – ” de flesta analytikerna”. Med alla dessa faktorer kan media fylla sina sidor i alla oändlighet – som ovanstående rubriker vittnar om.

Denna reflektion tycks vara aktuell varje dag -–läs dagens SvD där det står att läsa; Samtliga fyra storbanker har lyckats slå analytikernas förväntningar. Och det är inga små förväntningsmissar det handlar om.

Annonser

En reaktion på ”Vi som vet UPA

  1. Jag tror jag förstår. Är det så att du inte fullt ut litar på dessa analytiker? Eller ser du dem som vår tids schamaner, som dansande kring den gyllene kalven, eller, för att ta en annan och mer pricksäker föregångare, pythian som sitter på sin trefotade pall över svavelångorna och omtöcknad mässar sina profetior?
    Ja, så går det i en sekulariserad värld; vi behöver alla tro på något. Och vad skall man säga, en gud som låter världen se ut som den gör eller lallande profeter som siar om vår materiella frälsning, vad är bäst?
    Som Di Leva trallar: Vem skall jag tro på, tro på tro på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s