Makt och relationer

I söndags morse lyssnade jag, som vanligt, till P1:s sammanfattande veckoprogram – Godmorgon Världen. Dagens krönika,som framfördes av Svante Weyler, handlade om människors drivkrafter – primärt om en drivkraft som man helst inte talar om – människors sexualitet. Upphovet till hans reflektioner var den uppbrutna förlovningen mellan prinsessan Madelaine och herr Jonas Bergström, och frågeställningen var – hur mycket betyder en av mänsklighetens största drivkrafter, sexualiteten, egentligen? Är den av underordnad betydelse eller är den nedtystad och tabubelagd i bästa samförstånd. Men när den väl kommer upptill ytan, då rämnar fördämningarna.

Det var inte många dagar sedan Dagens Eko presenterade, visserligen en dåligt underbygd undersökning om sexualitetens betydelse inom skådespelarväsendet – (något som Daniel och jag tidigare ondgjort oss över).  Om den undersökningen istället dokumenterat makt- och spänningsförhållandena mellan regissörer, producenter å ena sidan och skådespelare – speciellt kvinnliga eftersom ”de styrande” oftast är män – skulle det givit en ”vidare” bild av hur människors drivkrafter kommer till uttryck. Att fixera på eventuella sexuella kränkningar är bara toppen på ett isberg och pekar oftast år fel håll. Relationer innehåller så mycket mer.

Dolda värden

Det är naturligtvis av central betydelse för hur ett samhälle regeras. Historien redovisar, utan blygsel, kvinnors och mäns betydelse för varandra, men samtiden låter sig inte belysas på samma sätt. Den skyddas av både tabun och rådande maktstrukturer. Men visst är det relevant för oss medborgare att få reda på vilka relationer som styr.  De, skulle jag vilja påstå, är kanske viktigare än de officiella proklamationer som ”vässats” på partikanslier och anknutna reklambyråer.

Kanske vore det därför dags för media för nästa steg – att  löpande börja penetrera politikernas ”intima/mellanmänskliga” sfär och vilken betydelse den har för dem i deras beslutsfattande och vilka maktstrukturer som byggs upp i politiken. Politiken vimlar av relationer – mer eller mindre intima. Som ett exempel kan nämnas de nomineringsval som hållits inför årets val. Ett kvinnligt kommunalråd i Uppsala, som fick se sig nedflyttad, konstaterar kallt att ”det är inte i valen som politiken blir smutsig, utan det är i de interna förvalen”. Mig veterligen har hennes kompetens aldrig ifrågasatts utan hennes degradering beror på relationer som aldrig redovisas öppet. Och det är förståeligt. Makt handlar om dolda agendor som antagligen skulle vara förödande för de inblandade om de kom till allmänhetens kännedom. Men jag tycker inte att detta förhållande bör hindra media att bevaka för allmänheten dolda maktrelationer. Men det verkar som tabuförestälningar lägger hinder i vägen. Toblerone eller bostadsrätter i all ära; men mänskliga tillkortakommanden – är inte de väsentligare?
Men tyvärr är det först i memoarer och biografier som vi får reda på vilka mänskliga krafter som styrt vår dåtid. Och då är det kanske så dags.

.

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s