Gomorron Sverige

Turgubben

Gomorron Sverige.
Jag vet, att det är inte så många i min ålderskategori – och framför allt inte Daniel – som är upp i denna morgonstund för att få sig till livs vad som utgör den dos av information, enligt TV-producenterna, svenska folket bör ha med sig, innan de ger sig ut i det profana livet.
I SVT-programmet Gomorron Sverige blandas nyheter, ekonomi, kultur och väder i en ”väl smord form” till en lättbakad sockerkaka. Bara för att de yrkesverksamma som skall stressa vidare inte skall gå miste om någonting, så får de medelst –  via trevliga små vinjetter – reda på om huruvida det handlar om nyheter eller annat allmängods. Men ibland tycks statstelevisionen snubbla.
I konkurrentkanalen TV4 – där framgår det kalart var gränsen mellan ”inslag” och reklam går. Men så är kanske inte fallet alla gånger i vår allas fria och oberoende kanal.

I Gomorron Sverige sänds varje vecka ett programinslag där man recenserar nyutkomna böcker – och det är väl inget ont i det. Det tillhör väl normalt vad som kan förväntas; att informera vad som händer på bokmarknaden. (Visserligen ges det ut cirka 70 titlar per dag, vilket naturligtvis gör det fullkomligt omöjligt att informera ”neutralt”, och redan urvalet av några få böcker blir därför att likna vid en typ av marknadsföring, men det må vara förlåtet.) Men sedan kommer det.
Efter cirka 3-4 minuters introduktion av en bok så sätter recensenten ett betyg. ”Boken får en 4:a”, säger han/hon/recensenten, eller i värsta fall ”en knapp två”. Härvid presenteras betyget samtidigt i grafisk form – ett antal böcker flaxar in – för att understryka en recensents tyckande.
Vad är väl detta, om inte ren och skär marknadsföring? I vår fria och oberoende TV-kanal!
Jag tänker ofta på våra stackars författare, vars åratal av slit kan avfärdas på några sekunder.

Därför; Referera gärna nyutkomna böcker … men sluta med betygsättningen. Den står jag gärna själv för.
(Som sagt; Daniel sover så hans åsikt är oväsentlig … eller?

P.S. Tänk er följande scenario år 1879: ”… och här har vi en bok av en debutant i vilken han försöker beskriva, kanske sina egna strapatser i samhället, vad vet jag … han försöker beskriva vår samtid, men hans satir gör att han går för långt … Röda rummet; ja, det blir 2:a.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s