Vet Mona det här?

Jag ondgjorde mig i går över att alla partier verkar vara likadana. Det kändes därför skönt att läsa Dagens Nyheter i dag om Vänsterpartiets biståndsorganisation Vänsterns internationella forum, VIF. Det är alltså helt klart att min gamle vän Niklaus Lapukins, ledarskribent och kommunistätare på Upsala Nya Tidning, hade alldeles rätt när han hävdade att kommunisterna alltid är desamma. Man kunde alltid känna igen hans ledare, osignerade som de var på den tiden, genom formuleringar som ”vänsterpartiet – kommunisternas parti –”. Han skulle ha uppskattat Fredrik Malms artikel på Dagens debatt där man kan få läsa att Vänsterpartiets biståndspengar – som partiet får av skattemedel – konsekvent har använts till att bland annat stödja diktaturer och rent kommunistiska partier och gerillagrupper runt om i världen.

Sadev, Institutet för utvärdering av internationellt biståndsarbete, har konstaterat att VIF använt biståndsmedel för att stödja Partido Comunista Colombiano, som man definierar som ett ”icke-reformerat marxistiskt-leninistiskt parti” och därigenom finansierat delar av partiets valkampanj och ”marxistisk-leninistisk träning” i Colombia. Men detta är inget olycksfall i arbetet, om nu någon skulle tro det, utan VIF stöder också en allians av grupper på yttersta vänsterkanten i Filippinerna, som avser att med våld störta Gloria Macapagal-Arroys regering och inrätta en ”revolutionär övergångsregering”, där lokala miliser, kommunistiska folkkommittéer och planekonomi skulle införas. Man samarbetar med regimen i Vietnam, vars pressfrihet Fredrik Malm beskriver som endast marginellt bättre än den i Nordkorea. Man stöder också andra regimer med taskig pressfrihet, som Chávez Venezuela, som enligt Freedom of the Press survey för 2009 har försämrats så till den grad att den är i klass med den i Brunei och Burundi.

Det är lite förbluffande att läsa detta, och detta förefaller ju inte vara allmänt tyckande utan ordentligt grundade åsikter och fakta som presenteras. För är det sådant som Vänsterpartiet i en tänkt regeringsställning tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att driva? Och om man inte tänker driva det, varför gör man det som självständigt parti?

Vet Mona om det här?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s