Underbud och överbud i Almedalen

Varje dag översköljs vi av nya smaskigheter från Almedalen. Är det inte politiska självmords à la FI:s pengabål så är det tidningarnas kamp om att bjuda under varandra om vem som gjort färst (jo, ordet finns numera) pressetiska övertramp i samband med Sven Otto Littorins avgång som minister. Lena Melin, som jag alltid haft visst förtroende för, hävdade att de just inte alls skrivit om honom på senaste tiden och skriver i dag att anledningen till hans avgång är en helt annan. Expressens chefredaktör meddelar att de absolut inte gjort sig skyldiga till några övertramp och Britt-Marie Matsson på Göteborgs-Posten talar om för alla som vill höra på att Littorin inte alls avgick utan fick sparken. Så menar de att Littorin är en så vanvettigt skicklig skådespelare att han har lyckats lura i oss alla att hans ena son blivit uppringd på sin mobil i skolan och tillfrågad om pappa är sjuk och att andra barn inte kunnat komma hem för att pressfolk omringat det Littorinska hemmet?

Jag har ingen aning om var sanningen ligger, men när det gäller trovärdighet ligger till och med politiker högre än journalister.

Är det inte underbud i dessa frågor så är det överbud inom politiken. Alla partier skall nu ge mest till välfärden, och Mona Sahlin säger att de rödgröna överbuden är helfinansierade genom utlovade skattehöjningar. Fast i andra bisatser kommer den verkliga sanningen fram, den som gäller båda sidorna i dragkampen, att löftena skall infrias om de ekonomiska förutsättningarna finns. Det är en viktig skillnad mellan ett löfte att göra något no matter what och att göra något om det går.

Och det går inte att komma ifrån Feministiskt initiativs redan världsbekanta brasa med tusen hundralappar. Min dotter och svärson som kom hem från Kanada i går (torsdag) hade läst om eländet i såväl International Herald Tribune och Frankfurter Allgemeine på hemvägen. Men är det verkligen så att reklamens tes om all publicitet är god publicitet? Tror någon att brasan i Visby kommer att göra att fler människor röstar på FI? Tror de själva på det? Gudrun Schyman berättade i tv att det var en manlig (obs, viktigt!, tydligen) välgörares pengar som bränts upp. Men blir symbolhandlingen mindre associerad med andra bål i andra samhällsskick genom att det är en manlig välgörare som skänkt virket till brasan? Blir inte de ensamstående kvinnor som intervjuades i Almedalen i går bara ännu mer förbannade över att pengarna inte kunde användas bättre? En och annan välbeställd sympatisör kan tänkas tycka att det var bra gjort – det kostar kanske 100 000 kr att få några minuters uppmärksamhet? Det blir bara bisarrt när Gudrun Schyman i samma andetag som hon talat om detta med varifrån pengarna kommer uppmanar grävande journalister att ta reda på vad allt rosévin och annan alkohol som makthavare, lobbyister och press bjuder/bjuds på i Almedalen.

Men den viktigaste frågan i all denna galenskap, med över- och underbud och brända pengar, är vad detta säger om politikernas och journalisternas uppfattning om fattningsgåvorna hos ”de vanliga människorna” – se där ett uttryck som också diskuterats i Almedalen, och nu plötsligt utan alla de gliringar som Göran Hägglund fick förra gången. Tror de verkligen att folk går på det här snömoset?

En reaktion på ”Underbud och överbud i Almedalen

  1. Även om jag fr.o.m. nu trampar landet där endast svenska krusbär växer, måste jag konstatera att själen inte riktigt hunnit med. Den är kvar – bitvis – i Frankrike, varför jag inte är riktigt i stånd att förstå, än mindre låta mig omfattas av vad som händer i Almedalen – allt enligt Daniel. Jag har ju fullt upp av att försöka förstå vad franska politiker håller på med. Att ta landet ur en analkande ekonomisk kris verkar inte vara det mest angelägna, utan att elda massorna mot president Sarkozy är det primära. Och de är ju inte ens inne i en valrörelse.
    Men Schyman … Schyman … vem eldar du för?
    Vill du starta en löpeld där alla bränner sina pengar i ”rättvisans namn”? Det är kanske idé att börja bevaka skattebetalningarnas förening, så att de inte hittar på några dumheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s