I stället för burka

Just hemkommen från Frankrike läser jag i Svd och DN att idag är dagen för den något upphaussade omröstningen i Nationalförsamlingen om ett förbud mot att bära burka.

Livets paradoxer är en utomordentlig startplattform för reflexion.
Paradoxerna är oftast både lättolkade och uppenbara, och blir därför absurda, som t.e.x. när fältkaplanerna på varsin sida en krigsfront  ber Gud om hjälp att vinna det stundande slaget. Andra kan återigen vara väldigt påtagliga men samtidigt blir paradoxens innehåll  ändå svårtolkad, eftersom det uppenbara  överflyglar djupare tankar. Paradoxen har många bottnar.

Sålunda låg jag i det 25-gradiga Medelhavet och betraktade badgästerna på den lilla stenstranden. Att bada var en fysisk nödvändighet, eftersom lufttemperaturen hölls sig kring de 33 graderna.  Normalt brukar som bestående minne av en dag på stranden mest handla om vad man upplevt genom att  sitta på stranden och betrakta de badande, men denna dag var det tvärtom. 
Det mest anslående på en badstrand är de badandes olika åtgärder för att skydda sig mot en brännande sol, med solparasoller, solhattar och åtminstone skyddsfaktor 15. Men så finns också de s.k. solbögarna som vänder sig i solen med en teknik som påminner om hur man tillagar kebab. Och slutligen noterar  man de grisskära – vanligtvis nyanlända engelsmän, eller korttidssemestrande europeer från mindre soliga trakter,för vilka tid, pengar och bronsering hänger intimt ihop.
Så ser det vanligtvis ut på en sydfransk strand vid Medelhavet i juli månad.
Men se; denna dag kunde man beskåda ytterligare en kategori – en muslimsk kvinna och hennes man, sittandes i varsin solstol. Mannen, med hårigt bröst och tungt guld hängandes kring halsen, iförd endast ett par minimala badbyxor – XS? Hustrun däremot hade han lindat in i allehanda tyger, från topp till tå – som mest påminde om en kåldolme. Det var inte mycket av hennes gestalt som man kunde ana. Och om jag förstått denne muslimske mans avsikt, handlade det om att skydda sin ägodel från andra mäns lystna blickar. Men den där tanken var just ingen nyhet – den ursäkten hade jag stött på  tidigare. Det som fascinerade mig denna gång var mannen som snott in sin ”vackra” hustru – i hans ögon får man väl anta – men som nu satt och beundrade andras barbröstade hustrur runtomkring, och som  verkar vara det – av egen fri vilja.

Jag undrade därför, där jag låg i badet vid Medelhavets strand  …  i konsekvens namn och  Allahs namn … borde inte mannen bära ögonbindel ?

P.S. Och beslutet blev det väntade. Kvinnorna får bara blotta sig inför sina förblindade män.

2 reaktioner på ”I stället för burka

  1. Mycket intressant.
    där satt han och tittade och hon inne i kåldolmen. Vad tänkte hon. Var hon glad att ingen kunde se henne?
    I Abudabi hörde jag att de badar med hela kåldolmen på sig. Hum kletar inte den fast på kroppen efter badet?

  2. Bra sagt. De anser att om en kvinna visar sin kropp får de ”skylla sig själva”, eftersom männen de har kring sig tydligen inte kan avhålla sig från att glo eller till och med sätta på vederbörande.

    Och vi resonerar likadant. I den svenska rätten kan en våldtagen kvinna som var full och utmanande klädd också skylla sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s