Kofösarna

VARFÖR – jag frågar mig än en gång varför? Varför skall vi handlas som boskap? En känsla man får när man läser ett inlägg på SvD:s Brännpunktsida.

Författarna, en f.d statsminister och hans protegé rider likt två kofösare runt i manegen och kastar sin lasso lite på måfå. Jag förstår målen för deras agerande , men jag antar att inte ens kofösarna själva vet vad de skall göra sen, om de mot förmodan skulle lyckas fånga något stackars kreatur. Att de redan märkta husdjuren hittar till sitt bås vet artikelförfattarna, men att tro att man skulle kunna kunna utöka sin besättning med så enkla medel och så tunn argumentation som artikeln ger vid handen; det känns genant.

Med värdeladdade ord som ”straffbeskattning” och ”barnfattigdom” svingar man sin lasso. Och upphetsning ger till sist upphovet till följande slutkläm: Den borgerliga regeringen har gett ett tydligt besked – pensionärer ska betala mer i skatt än löntagare. Vårt besked är det motsatta: (Det motsatta? Betyder det att löntagarna skall betala mer i skatt än pensionärerna?) Och sedan fortsätter man: Pension ska beskattas som lön. Pension är inget bidrag utan uppskjuten lön, och ska beskattas som sådan. Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att ha arbetat.
Men ursäkta; och jag som trodde att lön var lön och något som man kan påverka, medan pension är pension och ett resultat av nedlagt arbete, och samtidigt, utgör grunden för våra pensioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s