Vindflöjlarnas paradis

Redan Platon (427–347 f. Kr.) såg många politiker som oansvariga och demagogiska vindflöjlar – ett uttalande som aktualiserades när jag lyssnade till Studio Ett häromdagen.

Åt vilket håll blåser det nu?

Inslaget handlade om det Vindkraftsklondyke som uppkommit efter det att en enig riksdag beslutat om en massiv utbyggnad av vindkraftverken. Beslutet diskuterades i ett inslag av regeringens värmekraftsamordnare, Lennart Värmby, och professor Harry Frank, ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien.
Det är väl värt att lyssna till diskussionen dem emellan i ljuset av att en enig riksdag 349 ledamöterhar fattat ett beslut* om att drygt 25 terrawatttimmar skall komma från vindkraften i framtiden. Motiven skulle vara ”nödvändig miljöomställning” och ”minskning av fossilbränsleberoende”.
Men efter att ha lyssnat till argumentationen från prof. Frank och en ytterst modest hr Värmby, så ställer man sig frågan. Hur är det möjligt att 349 ansvarstagande  bara har en sak för ögonen och därför kanske fattat ett felaktigt beslut?

Jag skall i alla händelser passa över frågan till ”mina” riksdagsledamöter och be dem lyssna till Studio Ett från den 5 augusti.

För övrigt verkar det dessutom som om energidebatten börjat närma sig en intellektuell härdsmälta. Något annat kan jag inte få ut av kommentaren angående Tomas Östros kritik av Maud Olofssons förslag om att sälja ut delar av  Vattenfall. Se SvD:s ledarstick. Här gäller just inga miljöhänsyn.

* Vill påminna om en annan tänkares uttalande: ”Vi har idag fattat ett viktigt beslut, men icke  innebörd av detsamma.”

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s