Språket och dess avarter

”Ord är intressanta eftersom de betyder något”, brukar Expressens gamle kultur- och chefredaktör Bo Strömstedt säga och citerade i sin tur sin gamle lärare Olle Holmberg. Och visst är det så, även om man börjar undra när man läser och hör politiker i valdebatten. Dels har alla sina egna tolkningar av vad orden betyder, som när Moderaterna i förra valet till allas förvåning sade sig vara ett arbetarparti eller när förre kommunisten Ohly menar att hans parti värnar demokratin. Då krävs det att läsarna eller de som lyssnar förstår vad de just nu lägger in i orden.

Ibland verkar man inte ha tänkt alls, som när Reinfeldt halkade till och på en Moderatstämma sa att hans parti skulle bli ett ”statsbärande parti”. Då hade han alldeles glömt bort vad de riktigt statsbärande partierna i öst var för ena, före murens fall.

Annars är det hur språket används av politiker för att avsiktligt misstolka de politiska motståndarna som är det mest anmärkningsvärda. Den taktiken har utvecklats av Thomas Östros till om inte direkt fulländning så sin yttersta extrem – eller i riktigt svåra fall snarast ”exkrement”. Han talar om för den som vill höra på – allt färre, verkar det – att det Allianspolitikerna menar är inte det de säger utan det han säger att de menar. Det är politiskt språk, där orden missbrukas till att förleda folk att tro att de betyder något annat än vad de betyder.

Vågar man hoppas att politikerna nu mot slutet av valkampanjen använder orden som de är tänkta att användas och inte som ett sätt att hävda tolkningsföreträde vad gäller vad motståndaren sagt?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s