PK – de osäkras trygghet

När jag för rätt många år sedan skulle sätta upp ett bibliotek bestående av bland annat ett gammalt skolbibliotek kom jag att träffa på en reseskildring. Jag minns inte vem som skrivit den eller vilka resor den skildrade, men den hade ett citat som vinjett. Där stod:

Värdighet – en sorts orimlighet hos kroppen, avsedd att dölja själens defekter.

Laurence Sterne

Jag har inte hittat boken efter det och kan alltså inte gå i god för att det är Sterne som är upphovsmannen, men jag gillar det. Citatet kom för mig av någon anledning när jag tänkte på valet. Det är så oerhört viktigt för alla partier att dels skilja sig från de andra, dels säga samma sak som de andra. Att aldrig, inte för ett ögonblick, ens i tanken, lämna det politiskt korrektas upptrampade stigar. Naturligtvis är det inget självändamål att vara politiskt inkorrekt, det kan till och med vittna om sällsynt dåligt omdöme, men medge att det ständigt korrekta är träligt!

Värst när det gäller politisk korrekthet brukar av hävd Folkpartiet vara. De kan fungera som ett slags lexikon för vad som är politiskt korrekt för tillfället. Samtidigt är det intressant att just det liberala partiet vill förbjuda allt möjligt, känns det som. Det kanske är orättvist, det kanske inte är FP som ligger bakom alla stolleförbud,  från maskrosvin till negerbollar, men det känns på något vis som om det alltid är de som ligger bakom. Hur har det blivit så?

Å andra sidan finns det andra som har andra uppfattningar om vad som kan uppfattas som pk (politiskt korrekt). Jag såg i dag i DN att man citerat Byggnads ordförande Hans Tilly, som om regler för politiska möten på jobbet säger: ”Ett dekret från arbetsgivaren som påminner om tider då arbetare skulle veta sin plats.” UNT kommenterar med: ”Hans avdelning i Uppland gick sedan i samlad tropp till vallokalen där man uppmanades att rösta på S.” Det intressanta är att inom LO-sfären finns nog den uppfattningen kvar att arbetsgivarna skall inte få ha några uppfattningar om vad deras anställda skall tycka i politiska frågor, men de tycker det är fullkomligt naturligt att facket nästan handgripligt leder valboskapen in i fållan för att rösta socialdemokratiskt. Men det är väl det att de fortfarande tror sig om att ha tolkningsföreträde även i det fallet. Somliga har inte kunnat acceptera att kollektivanslutningen upphörde. Man lever kvar i känslan att det naturliga är att Socialdemokraterna har regeringsmakten. Allt annat är, som man också uttryckt, ”ett experiment”.

Det som är politiskt korrekt i det lägret är det inte i det övriga politiska fältet. Det kanske är det valet handlar om?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Medier, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s