Gud finns – på Google

Kanske inspirerad av ett tv-inslag om Googles makt över oss människor skrev jag som sökord ”Finns Gud”” och ”Guds existens” och googlade. Frågan, formulerad ”Guds existens” hade ”ungefär 106 000 resultat (som på träffades på 0.21 sekunder) och när jag formulerade det mer som en fråga ”Finns Gud” så fick jag 285 000 svar inom loppet av 0,13 sekunder. Man skulle ju kunna tycka att man behövde mer än en dryg tiondels sekund för att svara på den frågan, men allt går ju så fort nu för tiden.

Fick jag då något svar? Njaae. Det beror på hur man ställer frågan. På Newsmill hade de i alla fall ett rejält svar, på 22 331 tecken (med mellanslag), så det får betraktas som ganska uttömmande. Andra sajter, som de rent religiösa och Humanisternas, var mer tvärsäkra och ville få läsaren att förstå att det var just de som satt inne med kunskapen i ämnet. Men inget var väl så där alldeles övertygande. Det är ju dessutom en fråga man helst vill lösa själv, utan att få skrivet på näsan att man har rätt eller fel.

Problemet är väl heller inte att det inte finns ett heltäckande svar på Google. Det hade varit värre om det fanns ett. För då har man devalverat begreppet heltäckande rätt rejält. Och det är väl det man lätt gör, när man googlar och tror att man hittar svaret där. Ett svar hittar man ofta, ännu oftare flera stycken. Men den som söker Svaret, den söker nog förgäves där, liksom i alla andra källor. För det finns i alla frågor värda namnet alltid fler bottnar än den bokstavliga, och man skall nog rent allmänt akta sig för dem som har Svaret, för de som anser sig sitta inne med det är i nästan alla fall ytliga figurer, beredda att svälja enkla förklaringar.

Så vi på flanera.se fortsätter nog att grubbla på både frågan om Guds existens och andra frågor, åtminstone tills vi kan dryfta dem över en kopp kaffe på Fågelsången. Och det är inte säkert att vi ens då kommer till det rätta svaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s