”i” UNT m.fl.

 

 

 

Vad är det som håller på att hända i vår alltmer mediala värld?

Enligt DN utkom i veckan den unga men ändå anrika brittiska tidningen The Independant med en ny tidning som fått namnet ”i” – ”en tidning för folk i farten”. För folk som är så i farten att de inte har tid att uttala hela ordet Independant. Tala om att vara ”oberoende”.

Förr i tiden kunde man få närmare ett kilo ”hektografmassa” i sängen, medan nuförtiden har bl.a. vår lokala tidning UNT begränsat sin utgivning till att väga cirka 300 gram.
För oss som inte är så i farten känner man sig lurad redan vid brevlådan, då det visar sig att hälften av tidningen består av medföljande separat reklam. Så kryper man då tillbaka i sängen med de återstående 150 grammen för att studera de lokala ”världshändelserna”.
En händelse är av sådan dignitet att den upptar i stort sett halva förstasidan, för att sedan följas upp inne i tidningen med ytterligare 3 helsidor.
Vad är det som har hänt?!
Jo, ett av Uppsala fotbollslag har inkasserat en förlust i ett fotbollskval – till division 1 , eller Superligan som den så bombastiskt kallas nuförtiden. (Då jag växte upp hette det division 2, men som allt annat nuförtiden, förlitar man sig på ordets makt i de alltmer tunna tidningarna.)

Det finns faktiskt anledning att återkomma till min inledande fråga; Vad är det som håller på att hända i vår alltmer mediala värld? med tillägget – vad betalar vi för?  … vi prenumeranter.

Utan att ha gjort någon mer utstuderad undersökning tror jag mig kunna påstå att tidningarnas kilopris är det som ökat mest under de senaste åren i vår kapitalistiska värld. Att räkna ut det intellektuella kapitalets minskning låter sig än mindre göras., men jag kan konstatera att många snuttar – för folk i farten – skall enligt tidningarna följas upp via nätet, eller varför inte i tidningarnas direktsända TV-sändningar.

Kanske jämförelsen haltar, men ponera!: Du köper 1 kilo av Gevalia till samma kilopris som vanligt, men till din förvåning pyser det ovanligt mycket denna gång ur det vakuumförpackade paketet. Till din förvåning hittar du bara ett halvt kilo kaffe, men en reklamlapp där det står: Om du vill veta hur du får tag på mera kaffe, så gå in på vår hemsida http://www.Gevalia.sen

Annonser

1 kommentar

Filed under Kultur

One response to “”i” UNT m.fl.

  1. Pingback: Nästa drev … « Flanera.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s