Sanering tar tid.

”Tackar, tackar” kan SD tycka efter att ha getts möjligheten att delta i en debatt föranledd av att en Madelaine Grive, konstnärlig ledare för Stockholms poesifestival, kunde ses på en affisch där hon river sönder en hakkorsflagga i en, vad hon trodde, vällovlig symbolhandling. Debatten kunde man lyssna till i programmet Studio ett mellan Chang Frick (SD) och Madelaine Grive. på onsdag eftermiddag.

Återigen fick vi lyssna till när en kulturens företrädare startade debatten med att beskylla SD för rasism. Syftet var säkert lovvärt, men ack, ack  – vad hände sedan? Efter några minuter var rollerna omvända. Herr Frick beskyllde Madelaine Grive för en inverterad rasism, efter det att hon trängts in i ett hörn och måste förneka, mot bättre vetande, att det finns en svensk kultur.
Om ni lyssnar till debatten så blir det alldeles uppenbart att endast klockan kunde rädda Madelaine Grive. Hon var, hördes det, överrumplad, upprörd och indignerad över att SD:s representant, över huvudtaget hade make att säga emot.

Återigen fick man en uppvisning hur det inte skall gå till när man debatterar med SD. Det går inte att argumentera utifrån ståndpunkten att det är givet att alla tycker som du – att SD är rasistiska. Man bör inse att så fort man nämner ordet rasism, så är man på SD:s hemmaplan. (Är det något SD:s företrädare är skolade i är hur man tacklar ett sådant påstående.) Det spelar ingen roll hur många gånger man beskyller dem för främlingsfientlighet; man kommer alltid till korta. Bättre är då att diskutera sakfrågorna på ett intelligent sätt vari inbegrips syftemålet med deras politik,; i detta fall deras kulturpolitik? Om jag förstår rätt så är man emot all vad främmande kultur heter. Det må vara amerikansk, anglosaxisks eller kultur över huvudtaget från andra länder. Låt dem framträda med sin trångsynthet och acceptera att det finns människor som sympatiserar med dem. Precis som vi har kunnat bevittna SD:s framväxt i en utdragen process, så måste målet, att diminuera samma parti, också få ta sin tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s