Återupprätta DO!

För några dagar sedan skrev Hanne Kjöller ett signerat inlägg i DN, med kritiska synpunkter på vår senaste produkt – DO – en organisation som har diskriminering som gemensamt element. Det handlade tidigare om fyra separata verksamheter – ett ombud för könsdikriminering, ett för etnisk diskriminering, ett för diskriminering av handikappade och till sist, men inte minst, ett ombud för sexuellt avvikande. Vad som gjorde att allt ”hälldes upp” på en gemensam flaska kan man bara gissa, men ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv kan anas. Att en organisation, likt ett rött vin, kan komma att förädlas genom lagring har säkert inte föresvävat statsmakterna när man gjord organisationsförändringen.

Den första diskrimineringsombudsmannen, Peter Nobel, 1986-92, gjorde under sin tid framstående insatser inom området antidiskriminering. Diskriminering handlade då om diskriminering på grund av etnicitet och baserades på FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna. Men så, genom en utökad diskrimineringslagstiftning har istället skapats dagens hybrid. Lagstiftarna har försökt tränga in all världens ”orättvisor” i en lag, vilket skulle jämförelsevis vara samma sak som att hälla upp röda-, vita- och roséviner och etikettera produkten VIN.

Jag avser inte polemisera med Hanne Kjöller – hennes exempel på en myndighets oförmåga är talande nog – men samtidigt undrar jag inte om det är dags för integrationsminister Ullenhag och se till att DO måtte återfå sitt tidigare renommé, genom att bryta ut diskriminering på grund av etnisk tillhörighet.
I alla fall ytligt sett, verkar det enklare att  påvisa diskriminering som tidigare kunde relateras till JämO:s, HomO:s och HO:s ämbetsområden, medan tidigare DO:s ämbetsområde just nu verkar alltför brännande för att rymmas i någon typ av ”alla orättvisors Bag in Box”.
Låt inte den nuvarande organisation bli en trampolin för SD och deras gelikar genom  vidare tveksamma beslut från en grumlig organisation.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s